• Foto: Bram van Leeuwen

Hufterproof, part 1

Hufterproof, part 1

Stephen Liebman / Frascati Producties

theater

Over

Een nieuw absurdisme over de ijzeren greep van de werkelijkheid

De mensheid zit klem. Het systeem loopt vast. De waarheid bestaat niet meer. Er is geen gemeenschappelijk doel. We wantrouwen elkaar – elk aan onze eigen kant van de kloof. Orde en chaos staan in een wankele patstelling. De realiteit is, kortom, best lastig. Of eigenlijk gewoon een hufter. Het tweede stuk bij Frascati Producties van Stephen Liebman is beangstigend & hilarisch.

'In het vervreemdende universum van Hufterproof, part 1 veranderen een man en een vrouw langzamerhand van positie. Regisseur Stephen Liebman put uit clichés om ze vervolgens interessant te ontwrichten.★★★★ NRC over Hufterproof, part 1

In deze realiteit zitten een man en een vrouw samen vast in een openbaar toegankelijk terrarium. Zij zullen zich moeten verhouden tot hun omgeving, elkaar en niet in de laatste plaats zichzelf. Zijn zij sterk genoeg om zich staande te houden? Zijn zij hufterproof? Weten zij zich uiteindelijk te bevrijden van hun vastgeroeste patronen of blijft het bevechten van vrijheid voor eeuwig destructief?

Ik zag een hufter altijd voor me als een man.

Maar ook jij kan een hufter zijn. 

Ik mag jou gewoon een hufter noemen, als ik dat wil.

En dat zal ik doen. Want jij bent een hufter.

Misschien wel de grootste van de hele wereld.

Gefascineerd door de rollen die ieder van ons speelt, creëert Stephen Liebman een structuur waarin twee mensen zich moeten zien te handhaven. Het is eten of gegeten worden. Hij heeft zich laten inspireren door zijn favoriete existentialistische schrijvers zoals Peter Handke, Jean Paul Sartre, Harold Pinter, Marguerite Duras en Brett Easton Ellis. Het resultaat is een nieuw stuk, waarin zowel de spelers als het decor ieder moment in de fik dreigen te vliegen.

tekst en regie Stephen Liebman spel Tim Schmidt, Anneke Sluiters vormgeving Marloes en Wikke coach Gillis Biesheuvel geluidsontwerp Willem Lenaerts lichtontwerp Attila Nemeth productie Frascati Producties

Makers

Stephen Liebman vindt in zijn werk een heel eigen mix van teksttoneel en fysiek theater; een midden tussen verhaal en theatrale abstractie. Terugkerend thema is daarbij de verhouding tussen taal, mensen en macht. Liebman rondde in 2018 de regieopleiding aan de Academie voor Theater en Dans af met twee eigen bewerkingen: Het Proces (naar Kafka) en Fuckboy, je maintiendrai (naar Choderlos de Laclos en Müller). In het najaar van 2018 toonde hij in het kader van Fraslab Kasper (gebaseerd op verschillende naslagwerken, de teksten van Kasper Hauser en het stuk dat Handke over hem schreef in 1967). In 2019 maakte hij opnieuw een eigen bewerking van een klassieker: Enter Medea (Frascati Producties) naar Euripides, Seneca Anouilh en Müller. Hufterproof, part 1 is zijn derde productie bij Frascati Producties.

Pers

 
70 minuten
première

za 23 nov 2019