• Moniek Merkx Jelle Jolles

Het Rebelse Brein

Het Rebelse Brein

Moniek Merkx (MAAS) & Jelle Jolles (VU) / Frascati Producties

 

Over

Een ode aan de ontwikkeling van het tienerbrein. Een avond van de alternatieven.

Jelle Jolles is hoogleraar neuropsychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en leidt het Centrum Brein & Leren. Hij is onder meer gespecialiseerd in de lerende tiener en de ontwikkeling van het tienerbrein en schreef het toegankelijke boek Het Tienerbrein. De tienertijd omschrijft Jelle Jolles als ‘werk in uitvoering’. Hoe ga je daar mee om? Waarom doet de tiener wat hij doet, en wat kunnen we daarmee? Wat weten we over het gedrag, de beleving en de drijfveren van adolescenten? Hoe kunnen volwassenen betere voorwaarden scheppen om tieners te laten leren en ervaren? In een interactieve lezing gaat Jolles op deze vragen in.

Moniek Merkx is regisseur, schrijver, dramaturg en artistiek leider van Maas theater en dans uit Rotterdam. Moniek maakt regelmatig voorstellingen voor jongeren. Na een ontmoeting met Jelle Jolles en vanuit haar fascinatie voor deze doelgroep, geeft zij op geheel eigen wijze haar visie op het rebelleren van tieners. Saul Henry (Maasreporter, jongerenpanel Theater of the Now, jongerencast Beauty en het beest, zie foto) leest een monoloog geschreven door Moniek voor. 

De avond staat onder leiding van gespreksleider, journalist, programmamaker en acteur Arend de Geus. Hij combineert als moderator zijn achtergrond in het theater met journalistieke ervaring als programmamaker.

Deze voorstelling maakt deel uit van Frascati Issues#REBEL. Klik hier voor het hele programma.

Makers

Jelle Jolles is Universiteitshoogleraar Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en leidt het Centrum Brein & Leren. Jelle is een autoriteit als het gaat over de ontwikkeling en ontplooiing van jeugdigen en om het cognitief presteren bij volwassenen en ouderen. Jolles is afgestudeerd in zowel de neurowetenschappen (neurochemie) als in de gedragswetenschappen (neuropsychologie). Naast zijn werk als neuropsycholoog werkte Jelle lang als gezondheidszorgpsycholoog en klinisch neuropsycholoog. Jelle schreef diverse boeken, waaronder zijn bestseller ‘Het tienerbrein’ (2016) en ‘Ellis en het verbreinen’ (2011) en publiceert met zeer grote regelmaat in Nederlandstalige vak- en publiekstijdschriften en in de internationale literatuur. Met evenveel verve spreekt hij op een wetenschappelijk congres voor collega’s, als op een event voor managers of bestuurders, als voor een zaal vol ouders en leraren. Hij is regelmatig te gast bij radioprogramma’s en TV. Ook gaf hij recent een TEDx talk.

Moniek Merkx is regisseur, schrijver en dramaturg. Sinds 2013 is ze artistiek leider van Maas theater en dans. Moniek studeerde in 1984 af aan de Universiteit van Amsterdam (Theaterwetenschap) met de scriptie Moderne dans in ontwikkeling. Ze werkte voor een groot aantal theater-, dans- en mimegezelschappen in Nederland. Daarnaast doceerde ze aan kunstvakopleidingen. Het regiedebuut van Moniek Merkx was in 1987 met Pesetsky bij het Onafhankelijk Toneel. In 1989 debuteerde Moniek als regisseur bij Suver Nuver, een mimegezelschap waar ze uiteindelijk 12 keer heeft geregisseerd. Van 1994 tot 2003 was Moniek als vaste gastregisseur verbonden aan Theater Artemis. Ze won er twee keer de Hans Snoekprijs. Ze werkte onder andere bij Alex d’Electrique, Boogaerdt/Van der Schoot, Carrousel, Childrens Theatre Company Minneapolis, De Ploeg en Space. In 1998 won ze de VSCD mimeprijs, in 2003 een Tony Award en in 2006 een Zilveren Krekel. Bij theatergroep Max. maakte Moniek onder andere Dochters van Lear, Peter Pan was hier, Help (in NL & VS) en Staal. Sinds 2013 is Moniek artistiek directeur van Maas theater en dans waar ze City of Dreams, Alleen op de wereld, Het verhaal van de getallen, Voorjaarsoffer/Rite of Spring, Ben niet bang, Alice in Wonderland, Liefde (Gouden krekel & nominatie Mimeprijs), Lief en Beauty en het beest regisseerde. In totaal heeft Moniek 90 regies op haar naam staan.

90 minuten