Het raadsel van alles wat leeft

Het raadsel van alles wat leeft

Dood Paard

theater

Over

Welkom bij de leukste biologieles ooit.

Wegens succes terug! Een voorstelling over de evolutie naar het gelijknamige boek van Jan Paul Schutten.

Hoe maak je een hond van zeventig kilo? Waarom is het soms verstandig om dood te gaan? En lijkt Jos Grootjes uit Driel echt op een haai, of meer op de bacteriën in zijn sokken? In een Wonderkamer vol rariteiten en opgezette beesten gaan de spelers van Dood Paard op zoek naar de geheimen van de evolutie. Alles – maar dan ook alles – willen ze weten: waarom lijken alle baby’s op elkaar? Wat is het geheim van de bombardeerkever? En waarom willen vrouwtjesdieren kinderen van een moordende idioot? Ze vragen het aan de knappe koppen van de biologie en als ze het niet geloven, doen ze gewoon zelf een experiment. Geen vraag is te moeilijk en hoe meer ze te weten komen, hoe meer nieuwe vragen er opduiken. Het raadsel van alles wat leeft is een muzikale show vol wonderlijke, hilarische en fascinerende weetjes over het leven op aarde, naar het gelijknamige boek van Jan Paul Schutten.

'Dood Paard geeft een geestige theatrale uitleg over het begin van de evolutie'  ★★★★ de Volkskrant

Jan Paul Schutten over de voorstelling : De voorstelling van 'Het raadsel van alles wat leeft' van Dood Paard is echt geweldig. Gisteren was de première. Waanzinnig knap hoe ze én de evolutie uitleggen én de sfeer en stijl van het boek weten vast te houden én heel erg grappig zijn. De wisselwerking tussen Manja Topper en Wessel Schrik is perfect. Ze maken er alleen wel een enorme puinhoop van. Maar ook dat hoort bij de ontwikkeling van de aarde: dat is gewoon entropie.

door Wessel Schrik, Manja Topper, Carmen Schabracq en Michael Yallop, Elmar Neudam fotografie Sanne Peper

Makers

Dood Paard staat garant voor een autonome mentaliteit en een open houding van de spelers naar het publiek. Soms lijkt de grens tussen een toneelrol en zijn vertolker te vervagen. Al ruim twintig jaar overleven de acteurs zonder dat er een regisseur aan te pas komt. Of ze nu een bestaand stuk aanvatten of een splinternieuwe eigen tekst, altijd gaat het erom: hoe staan wij in het hier en nu? Iedere handeling, iedere uitgesproken zin is bedoeld om de eigen geest te scherpen. En daarmee die van de toeschouwer. Afgelopen seizoen was Dood Paard bij Frascati te zien met Volpone en Het Raadsel van Alles wat Leeft.
 
Frascati en Dood Paard kennen sinds jaar en dag een sterke verwantschap, een band die in 2013 bekrachtigd is met de intrek van Dood Paard in de gebouwen van Frascati.

Pers

 
80 minuten
combinatie mogelijk

De voorstelling kan gecombineerd worden met Pointless International brings Poly-Interpretability van Discordia en 't Barre Land om 21.00 uur.