• Heidegger

Heidegger

wo 14 t/m za 17 februari

Heidegger

Bo Tarenskeen en Roosmarijn Pallandt

theater

Over

In zijn hart is niemand democraat.
 
Eén van de belangrijkste geesten van de twintigste eeuw. Inspirator van Sartre. Minnaar van Arendt. Bewonderaar van Hitler. Nazi.
 
In een opnieuw door nationalistische krachten verscheurd Europa herinnert een professor zich zijn vriendschap met de beroemde denker Martin Heidegger. Hij bladert door de zwarte schriften en probeert nog één keer te begrijpen wat hij nooit heeft willen accepteren: waarom zijn mentor en goede vriend zich in 1933 aansloot bij de nazipartij, om tot 1945 lid te blijven. Waarom voegde zo’n groot genie zich bij de woedende massa? Wat hoopte hij te vinden in het totalitarisme? Welk antwoord verlangde hij?
 
Na EICHMANN (i.s.m. De Diamantfabriek) en KISSINGER (i.s.m. Joost de Vries) maakt Bo Tarenskeen opnieuw een voorstelling over het ‘kwade denken’: over intelligentie die de mens vermorzelt, over het hoofd dat de wereld verraadt. Dit keer werkt hij samen met beeldend kunstenaar Roosmarijn Pallandt, die reizend door o.m. Japan, Indonesië en Iran op tactiele wijze onderzoekt hoe het landschap het innerlijk leven bepaalt. Op basis van teksten van Heidegger zal zij de toneelruimte vormgeven. 
 
De pers over KISSINGER'Poëtisch en met toegewijde ernst … Een vernuftig opgebouwde zelfbeschuldiging van een diplomaat' NRC Handelsblad
'In de fijnzinnige tekst is alles met elkaar verbonden … Tarenskeens vertelwijze is prettig en transparant … Het resultaat is erudiet theater dat interessante gedachten opwerpt' Het Parool
 
 
concept, tekst en spel Bo Tarenskeen concept en beeld Roosmarijn Pallandt dramaturgie Jellichje Reijnders 
€15 / €11,50
Frascati 2 / 70 minuten
Tickets online €2 goedkoper