Five Easy Pieces

Five Easy Pieces

Milo Rau (CH) / IIPM / CAMPO (BE)

theater

Over

De zaak-Dutroux gespeeld door kinderen

Kan je met kinderen het leven van een kindermoordenaar in scène zetten? Milo Rau en zijn gezelschap worden internationaal geroemd om hun weergaloos politiek theater, glasheldere reconstructies van recente historische gebeurtenissen die uitnodigen om collectieve taboes eerlijk onder ogen te zien. Samen met CAMPO waagden zij zich aan een ambitieus project: een biografie van Marc Dutroux gespeeld door kinderen tussen 8 en 13 jaar. In vijf eenvoudige scènes spelen de jonge acteurs onder meer een politieofficier, de vader van Dutroux, een van zijn slachtoffers en de ouders van een overleden meisje. Daarmee schetst de voorstelling tegelijk het beeld van een nationaal trauma, dat nauw verbonden blijkt met sluimerende taboes en pijnpunten uit de Belgische geschiedenis.

De titel van de voorstelling verwijst naar de composities waarmee Igor Strawinsky zijn kinderen piano te leren spelen. In Milo Raus Five Easy Pieces worden kinderen ingewijd in de emotionele en politieke absurditeiten en afgronden van de volwassenenwereld, met complexe emoties als verlies, ontgoocheling, onmacht, rebellie. Tegelijk rijst de vraag wat het betekent het om met kinderen theater te maken voor volwassenen. Wat vertelt dat over machtsverhoudingen, in en buiten het theater, over opgroeien en doen-alsof, over mimesis en mens-zijn? Five Easy Pieces is complex in al zijn eenvoud, een gelaagde en confronterende theaterervaring die tot nadenken stemt.

‘Dit is theater in zijn meest confronterende, pure en onthutsende vorm.’ (*****) – Trouw

‘Het is zonder meer fantastisch. Ik kan iedereen aanraden om te gaan kijken.’ – Pieter  T’Jonck in Klara, Espresso

‘De titel is ironisch. Dit zijn de moeilijkste en meest onverteerbare lessen die er zijn.' (****) – NRC Handelsblad

‘Het stuk gaat niet zozeer over de gruwel die Dutroux heeft aangericht, wel over hoe hij de wereld waarin kinderen vandaag opgroeien, heeft veranderd’ De Standaard

concept, tekst & regie Milo Rau tekst & performance Rachel Dedain, Maurice Leerman, Pepijn Loobuyck, Willem Loobuyck, Polly Persyn, Peter Seynaeve, Elle Liza Tayou & Winne Vanacker performance film Sara De Bosschere, Pieter-Jan De Wyngaert, Johan Leysen, Peter Seynaeve, Jan Steen, Ans Van den Eede, Hendrik Van Doorn & Annabelle Van Nieuwenhuyse dramaturgie Stefan Bläske regie-assistentie & performance coaching Peter Seynaeve research Mirjam Knapp & Dries Douibi decor- & kostuumontwerp Anton Lukas Video- & geluidontwerp Sam Verhaert
uitvoerend producent CAMPO productie CAMPO & IIPM coproductie Kunstenfestivaldesarts Brussels 2016, Münchner Kammerspiele, La Bâtie – Festival de 

Makers

Sinds haar oprichting in 2007, heeft International Institute of Political Murder (IIPM) zich gericht op historische ‘re-enactments’: nauwkeurige reconstructies van historische of sociaal-politieke conflicten. Zo brachten zij o.a. het schijnproces tegen de Ceausescus, de ontstaansgeschiedenis van de Rwandese genocide en de retoriek van de Noorse terrorist Anders B. Breivik op het podium. IIPM bond in een theatervoorstelling de strijd aan met een Zwitsers stadsbestuur over kieswetten voor buitenlanders en ontwikkelde in het voorjaar van 2013 een compleet nieuw theaterformat met een meerdaags spektakel, The Moscow Trials. Hun grootschalige Europa-trilogie opende in 2014 met The Civil Wars en kreeg een vervolg in The Dark Ages.
Deze trilogie zal in januari 2016 worden afgerond op de Berlijnse Schaubühne met Mitleid. Die Geschichte des Maschinengewehrs (AT).

De Zwitserse theater- en filmmaker Milo Rau studeerde sociologie en Germaanse en Romaanse studies in Parijs, Zürich en Berlijn. Rau begon zijn in 1997 met het maken van (reis)reportages en ging vanaf 2003 als regisseur en schrijver aan de slag. In 2007 richtte hij theater- en filmproductiebedrijf International Institute of Political Murder (IIPM) op. Door La Libre Belgique werd hij omschreven als ‘Europa’s meest gewilde regisseur’. De vele internationale prijzen die Rau de voorbije jaren ontving, zijn hier het beste bewijs van: de Swiss Theatre Award 2014, de prestigieuze Hörspielpreis der Kriegsblinden, de juryprijs van het Festival Politik im Freien Theater en de Special Price op het Duitse Film Festival. In 2015 werd Milo Rau bekroond met de eerste Konstanzer Konzilspreis für Europäische Begegnungen und Dialog en in 2016 met de prijs voor World Theatre Day van het International Theatre Institute (ITI).

95 minuten
ENFANTS TERRIBLE

Dit is een onderdeel van Frascati Issues: Enfants Terribles. Lees hier meer