Find me a boring stone

Find me a boring stone

Ro Theater

theater

Over

Gijs Naber speelt een fonkelnieuwe theatertekst van Rik van den Bos

Midden in een stad staat een man voor een raam. Hij staart voor zich uit en neemt de wereld in zich op, met haar enorme hoeveelheid mensen, dromen, gelukzaligheden, zorgen en gedachtes. De man zag het leven altijd als een opeenstapeling van toevalligheden, zonder een spoor van samenhang. Maar door een beslissende gebeurtenis in zijn leven, verandert zijn blik voorgoed.

“Er zijn er die er zomaar tussenuit gepiept zijn en nooit nooit meer terugkomen. Waardoor je ineens veel en veel meer aan ze moet denken dan ooit tevoren.”

Na een groot verlies openbaart zich voor hem een eenheid, een verbinding tussen alles. De buitenwereld verandert voor zijn ogen in iets troostrijks. Hij ziet helderder dan ooit. Alsof hij nu begrijpt wat hij nooit eerder kon begrijpen. Find me a boring stone is een ode aan het leven en de schoonheid van het bestaan. Een ode aan iedereen die is overgebleven op deze wereld, aan iedereen die probeert het leven weer te omarmen.

“Krachtig, poëtisch en ontroerend.” “Naber speelt niet - hij ìs.” “Naber is een ongelooflijk begenadigd acteur met een vlijmscherp taalgevoel.” “Zelden zie je een acteur zo vrij van effectbejag, vol vertrouwen op de krachtige, poëtische en ontroerende tekst die hem draagt. ★★★★★ Trouw

“Stan Vreeken heeft een stem uit duizenden, die kan teder je hart aan flarden zingen.★★★★★ Theaterkrant

“Indrukwekkend.” “Knap geconstrueerde tekst die als een lentebries zachtjes over het publiek heen waait.” ★★★★ Parool

Find me a boring stone is (…) een louterende levensles die zich langzaam in je vastzet.” “De tekst staat bol van de gedetailleerde, vaak wonderschone observaties.” ★★★★ Telegraaf

tekst Rik van den Bos regie Erik Whien dramaturgie Liet Lenshoek spel Gijs Naber muziek Stan Vreeken scenografie Marc Warning licht Axel Dikkers kostuums Rebekka Wörmann productie Theater Rotterdam

 

Makers

Toneelschrijver Rik van den Bos (1982) studeerde in 2008 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. In zijn teksten creëert hij onthechte, geïsoleerde situaties om zo van een afstand te reflecteren op de huidige tijd. Zijn stijl is humoristisch, maar altijd doordrenkt van tragiek. Bij Frascati Producties schreef hij o.a. de teksten voor de voorstellingen Mr. Jones, I See You en Q&A van Naomi Velissariou. Bij Het Ro Theater schreef hij eerder de tekst voor Leger, gespeeld door Gijs Naber en Herman Gilis. Met acteur/theatermaker Maurits van den Berg vormt Van den Bos sinds enkele jaren BERG&BOS. In 2010 ontving hij het Charlotte Köhler Stipendium voor het beste werk in de discipline theater.

Erik Whien studeerde aan de Toneelacademie Maastricht. Bij Toneelschuur Producties maakte hij o.a. Oom Wanja, De Wereldverbeteraar en Who’s Afraid of Virginia Woolf? Deze voorstelling werd unaniem lovend ontvangen door pers en publiek en werd geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival 2014. Eerder maakte hij bij Toneelgroep Oostpool maakte o.a. Van de brug af gezienWachten op GodotDe Misantroop en Boiling Frog.

Gijs Naber studeerde aan de Toneelacademie Maastricht en is sinds 2007 aan het Ro Theater verbonden. Daar was hij onder andere te zien in Romeo en Julia, Baal, Koning LearSnorrode gemaskerde heldDood van een HandelsreizigerLang en Gelukkig en Leger. Naast zijn werk voor het Ro Theater is Gijs bekend van het toneelstuk Sexual Perversity (2006) en films als 06-05 (2004), Zwartboek (2006), De laatste dagen van Emma Blank (2009), Vreemd Bloed (2009), Majesteit (als prins Willem-Alexander), Lang & GelukkigLoft en De Heineken Ontvoering. Ook speelde hij in vele series, waaronder Bitches (2005), De co-assistent (2007), Annie M.G. (2008) en het televisieprogramma De Vloer op (2007-2009). In 2012 ontving Naber de Arlecchino voor zijn rol als Biff Loman in Dood van een Handelsreiziger.

Het Ro Theater is het stadsgezelschap van Rotterdam onder artistieke leiding van Alize Zandwijk. De diverse groep makers staan samen garant voor een breed aanbod van actueel, geëngageerd, rauw en baanbrekend theater. Van het intens gespeelde repertoire van Zandwijk tot de vrolijke, fantasierijke familievoorstellingen van Pieter Kramer, tot de journalistieke en documentaire-achtige voorstellingen van Marjolijn van Heemstra.

Pers

 

Video

Find me a boring stone
trailer Find me a boring stone

Beeld

75 minuten
NAGESPREK 20 APRIL

Op 20 April is er in het kader van de KIJK! een nagesprek met Gijs Naber onder leiding van Laura Minderhoud.