Davy Pieters

Davy Pieters (Nederland, 1988) is hard op weg een van de origineelste theaterregisseurs van het moment te worden. Haar beeldende mimetheater vindt inspiratie in onder meer games, social media, reclame, strips, martial arts, beeldende kunst. De voorstellingen zijn onderzoeken naar de toekomstige (westerse) mens en de manier waarop deze mens wordt beïnvloed door technologische ontwikkelingen, beeld(ver)vorming en beeldcultuur.

Davy studeerde in 2011 af aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht met Playwood, dat werd getoond in Frascati WG. Bij haar afstuderen ontving ze De Henriette Hustinxprijs voor excellent talent. Direct daarna maakte ze bij Frascati Producties de studie What Remains (2012), over de gevolgen van de Japanse Tsunami en het hilarische, gruwelijke sprookje An Elephant (2012).

Vervolgens presenteerde Davy de bejubelde monoloog The Truth About Kate (2014) die werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival, het Vlaamse Circuit X en waarmee ze werd genomineerd voor de BNG Nieuwe Theatermakersprijs. Daarna volgde How Did I Die (2014), waarvoor Davy in de wereld van het forensisch onderzoek dook. How Did I Die ging begin november 2015 op tournee door binnen- en buitenland.

Met Nastaran Razawi Khorasani richtte Davy bovendien het gezelschap Kobe op: regelmatig treden ze met spectaculaire, theatrale performances op in de club- en festivalscene.

Zomer 2015 werkte Davy Pieters met 12 studenten van de Mime Opleiding (AHK) aan Knights: pop-ups in de openbare ruimte over helden, geweld en de westerse man anno nu. Davy’s Knights doken op tijdens Over ’t IJ Festival 2015. Davy maakte voorjaar 2016 als gastregisseur bij Theater Utrecht The Reenactment of the now, die ook op Oerol te zien was.

Prodcuties

  • What Remains (Frascati Producties, 2012)
  • An Elephant (Fracati Producties, 2012)
  • The Truth About Kate (Frascati Producties, 2014)
  • How Did I Die (Frascati Producties, 2014)
  • The Reenactment of the Now (Theater Utrecht, 2016)

Pers

"Pieters heeft een briljante manier gevonden om klimaatproblematiek in een voorstelling te vatten"

★★★★★ Trouw

"Een weergaloze soundtrack van Jimi Zoet en een voice-over waar Michael Jacksons Thriller bij verbleekt."

★★★★ de Volkskrant