SELF | PORTRAIT

SELF | PORTRAIT

Julian Hetzel (DE / NL)

English spoken
performance

Over

SELF | Portrait maakt deel uit van Julian Hetzels nieuwste werk SELF, dat onlangs werd geselecteerd door Platform Scenography als Nederlandse inzending voor de Praagse Quadriennale 2019. 

In het kader van #empathyporn02 geeft Hetzel een preview op zijn nieuwste werk in de vorm van de lecture-performance SELF | PORTRAIT en bijbehorende pop-up shop. In deze lecture-performance ontvouwt Julian Hetzel zijn visionaire concept ‘SELF – Human Soap’. Van mens tot mens: vetweefsel verkregen via de cosmetische chirurgie en verwerkt tot zeep  - en vervolgens getransformeerd tot kunst. SELF neemt deze transformatie als basis voor een duurzame economische productieketen en plaatst vraagtekens bij de sociale verantwoordelijkheid van grote bedrijven en het ‘upcyclen’ van schuld. tegelijk verkent SELF nieuwe manieren waarop performance een rol kan spelen in interactie met economie, liefdadigheid en politiek. SELF is geselecteerd als Nederlandse inzending voor de Praagse Quadriennale 2019.

concept & regie Julian Hetzel performance Julian Hetzel and local shop staff dramaturgie Miguel Angel Melgares productieleiding Jasper Hupkens production assistentie Lea Kuckovicic artistieke samenwerking Igor Dobricic design Peim productie Ism & Heit met dank aan Frascati Producties coproductie Stimulerings Fonds, Dutch Performing Arts, Platform Scenography, Steirischer Herbst, SOAP Mastricht, MMCA Seoul (SKOR)

Julian Hetzel gebruikt scenografie als vraagstelling. Het ruimtelijk ontwerp is niet dienend aan een theater realiteit, De scenografie van de winkel zelf dwingt de kijker tot stellingname ten opzichte van de vraag die deze ruimte lijkt te stellen. Deze vraag, of schuld kan worden omgezet in kapitaal, is er één die ontregelt en bedreigt.  (commissie Platform-Scenography)

Scenografisch nagesprek – aan tafel bij Platform-Scenography

Direct aansluitend op SELF-Portrait verzamelen we rond de tafel om in gesprek te gaan over appropriation als design-principe, met in het bijzonder aandacht voor SELF. Scenografie is daarbij steeds het startpunt van gesprek. Wat is nou typerend voor de scenografie van deze pop-up shop? Welke ontwerpkeuzes zijn gemaakt? En welke (ethische) vragen roept dat op? SELF is de Nederlandse inzending voor de PQ 2019 (Prague Quadrennial for Performance Design and Space). Platform-Scenography schreef een call uit, een jury koos SELF.

We gaan graag in gesprek over deze keuze. Iedereen geïnteresseerd in scenografie is van harte welkom. De bijeenkomst krijgt een vorm die past bij scenografie: aftasten, praten, schetsen, tekenen of luisteren - het mag allemaal.

We stellen het op prijs wanneer je je vooraf even aanmeldt, zodat we een beeld krijgen van het aantal mensen dat aanschuift. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar contact@platform-scenography.nl.

Makers

Julian Hetzel studeerde visuele communicatie aan de Bauhaus University Weimar, daarna verhuisde hij naar Amsterdam om zijn opleiding voort te zetten bij het masterprogramma van de AHK DasArts. Al tijdens zijn opleiding viel hij op met spraakmakende performances als PrENTER (2008), die werd getoond op het ARS Electronica festival 2008 in Linz en The Benefactor (2011). In 2016 richtte hij de stichting Ism & Heit op als een structuur om zijn artistiek werk te ontwikkelen, met Utrecht als uitvalsbasis. Julian Hetzel is ook oprichter en drummer van de electro-popband Pentatones.

Voorstellingen
All Inclusive (Campo & Frascati Producties, 2018)
The Automated Sniper (Frascati Producties en Ism & Heit, 2017)
Schuldfabrik (Steirischer Herbst Graz en Ism & Heit, 2016)
Sculpting Fear (SPRING Utrecht, 2015)
STILL – The Economy of Waiting (SPRING Utrecht, 2014)
I’m Not Here Says the Void (Frascati Producties & DasArts, 2013)
The Benefactor (DasArts, 2011)

 

70 minuten
#empathyporn

SELF | Portrait maakt deel uit van het vierdaagse programma #empathyporn rondom het werk van Julian Hetzel. Voor iedere dag is er een kaart te koop die toegang geeft tot het hele avondprogramma. Bekijk hier het hele programmaoverzicht.