Duets with Jim

Duets with Jim

Andrea van Beek

theater

Over

Een indringend duet tussen moeder en meervoudig gehandicapte zoon
 
Van modern klassiek en furieuze opera tot lichtvoetige jazz en intieme singer-songwriting.
 
Duets with Jim is een zeer persoonlijke muziektheatervoorstelling over een moeder en haar meervoudig gehandicapte zoon. Jim kon niet lopen en ook niet praten, maar maakte wel prachtige geluiden. Gegrepen door de muzikaliteit ervan nam zijn moeder deze geluiden op. Andrea van Beek is zelf klassiek zangeres van beroep en vroeg componisten een duet te schrijven voor haar en haar zoon. Elke compositie belicht een ander aspect van hun leven samen en is in een andere muzikale stijl. Samen met basklarinettist Gareth Davis en Jim (op tape) zingt Van Beek over haar strijd met de werkelijkheid en over het vinden van schoonheid. 
 
Haar verhaal gaat over de pijn een kind te krijgen dat zwaar gehandicapt is, de noodzaak om anders naar het leven te gaan kijken, de eenvoud van onvoorwaardelijke liefde,  de lol van het dagelijks leven en de hardheid van de dood.
 
Het verhaal van Jim zelf gaat over pure levenslust en overgave
 
'Uitgebeend muziektheater dat toont hoe weinig eigenlijk nodig is voor een indringende voorstelling' -  NRC Handelsblad
 
concept en tekst Andrea van Beek compositie Ron Ford, Morris Kliphuis, Gábor Tarján, Jacob ter Veldhuis en Huba de Graaf tape Jim Bouwens sopraan Andrea van Beek basklarinet Gareth Davis regie Xander Straat lichtontwerp Yaron Abulafia geluidsontwerp Leo Knikman kostuums Team/10
 

Makers

Andrea van Beek
Andrea van Beek studeerde klassieke zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.  Ze zong in koren als Collegium Vocale Gent, Amsterdam Baroque Choir en sinds 1999 in Cappella Amsterdam. Ze werkte mee aan tal van muziektheatervoorstellingen met hedendaagse muziek, waaronder onlangs Mariken van Calliope Tsoupaki. Daarnaast is zij als zangdocent verbonden aan de Acteursopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en geeft ze workshops bij o.a. Buitenkunst. Ze houdt ervan op uiteenlopende plekken te werken en verschillende muzikale stijlen te combineren. De voorstelling Duets with Jim is voor haar het belangrijkste dat ze ooit gemaakt heeft, het is een standbeeld voor haar zoon.
 
Gareth Davis
Dit improvisatietalent debuteerde al op zijn 18e in de Londense Wigmore Hall. Werkte nauw samen met de meest uiteenlopende muzikanten zoals de improvisatieband Oiseaux-Tempête en electronische artiesten als Scanner en Merzbow. Ook speelde Davis met orkesten en ensembles als het Philharmonia Orchestra, Neue Vocalsolisten en Orquesta de Madrid.
 
Ron Ford
De Amerikaanse componist Ron Ford heeft voor een gevarieerd aantal orkesten en ensembles gecomponeerd o.a. voor het Concertgebouworkest, Het Radio Filharmonisch Orkest en Slagwerk Den Haag. Twintig jaar lang was hij muziekregisseur bij radio 4.
 
Morris Kliphuis
Morris Kliphuis is hoornist en componist. Hij won met zijn band Kapok verschillende prijzen, waaronder in 2015 een Edison. Ook speelde hij in the Kyteman Orchestra. Morris werkt graag met improvisatie, grooves en heldere melodieën.
 
Gábor Tarján
Gábor Tarján is componist, slagwerker en muzikaal leider van Het Filiaal Theatermakers. Hij componeert voor theater en film maar ook voor het concertpodium. Zijn composities zijn afwisselend groots, fijngevoelig en intiem. Zijn muziek is uitgevoerd door o.a. Insomnio, het Doelen Ensemble, Arraymusic en het IJslandse Duo Harpverk. 
 
Jacob ter Veldhuis
Jacob ter Veldhuis staat bekend om zijn welluidende composities die het oor behagen en het effect niet schuwen. Zijn muziek slaat een brug tussen high art en low culture. JacobTV, zoals men hem in de USA noemt, is een wereldwijd veel gespeeld componist. In 2016 ontving hij de BUMA Classical Award.
 
Huba de Graaff
Huba de Graaff maakt allesbehalve gepolijste muziek, ze presenteert haar experimentele muziek zowel akoestisch als electronisch. Ze schreef o.a. Apera, Pornopera en Lautsprecher Arnolt. De rode draad in het werk van De Graaff is haar zoektocht naar de essentie van geluid en de oorsprong van taal en zang.
 
Xander Straat
Xander Straat regisseert opera, muziektheater en theater, maakte radio drama (prix Italia 2005), speelt zelf in voorstellingen en toonde zich met de regie van TEDx Amsterdam 2014 een begenadigd programmamaker. Na een inspirerende samenwerking als acteur met straatorkest het Ricciotti Ensemble richtte hij zich volledig op zijn liefde voor het muziektheater. Hij regisseerde o.a bij De Nederlandse Reisopera en Grachtenfestival.
 
Yaron Abulafia
Lichtontwerper Yaron Abulafia schreef het toonaangevende boek The Art of Light on Stage in 2015. Wereldwijd ontwierp hij het licht voor meer dan 200 voorstellingen, concerten,TV shows. Hij werkte o.a voor Staatsballett Berlin, the English National Ballet en dichterbij huis voor het Nederlands Dans Theater.
 

Pers

 

Video

Duets with Jim

Beeld

50 minuten
nagesprek do 23 feb

Na afloop van de voorstelling nodigen we je van harte uit voor een gesprek met Andrea van Beek, Willem Vissers en Annemarie Haverkamp. Alle drie laten ze zien hoe het leven met een gehandicapt kind is, ze tonen wat voor de buitenwereld vaak onzichtbaar blijft. Niet alleen de zorgen maar juist de kracht, de schoonheid, de liefde en de humor die uitgaat van hun kind. Het gesprek wordt geleid door Marlies Leupen.

23 februari is de voorstelling opgenomen in het aanbod van We are public