Drie duistere avonden vol gruwelijke beelden

Drie duistere avonden vol gruwelijke beelden

Frascati Producties / Davy Pieters

 

Over

De voorstellingen van Davy Pieters gaan over de toekomstige mens en hoe deze wordt beïnvloed door o.m. beeldcultuur.De afgelopen jaren maakte ze o.m. de bejubelde monoloog The Truth About Kate (2014), How Did I Die (2014), Re-enactment of the Now (i.s.m. Theater Utrecht, 2016) en Made in Here (2016). 

Aansluitend aan Made in Here organiseren we een drietal duistere avonden over de kracht van iconische en vaak gruwelijke beelden in de journalistiek en de representatie daarvan in het theater. De Drie Duistere Avonden zijn ook los van Made in Here te bezoeken, toegang gratis.

20 december
Drie duistere avonden vol gruwelijke beelden #1 - De beeldmaker

De eerste avond in de serie van 3 gaat over de ‘beeldmaker’: hoe herken je een potentieel iconisch beeld? Hoe kunnen gruwelijke  beelden worden ingezet om een reactie te provoceren? Is het aan de redacteur om te censureren, terwijl ondertussen het internet bol staat van de gruwelijke onthoofdingsfilmpjes? Een avond over de veranderde rol van beeldjournalistiek onder leiding van Jaïr Stranders.

met Eva de Vos, beeldredaceur bij Het Parool, zojuist verkozen tot Best designed European Newspaper of the Year en theatermakers Bianca van der Schoot en Suzan Boogaerdt.

21 december
Drie duistere avonden vol gruwelijke beelden #2 – de kunst…

De tweede avond in de serie van 3 gaat over kunst van het gruwelijk beeld zélf: welke vorm verbeeldt het onvoorstelbaar gruwelijke dusdanig dat het beeld op ons netvlies gebrand blijft? Bart Verschaffel vertelt (vanuit cultuurfilosofische hoek) over het onderscheid tussen beelden die alleen het ergste tonen en beelden die ons de realiteit van het ergste doen beseffen.

met Bart Verschaffel (professor architectuurtheorie en architectuurkritiek Universiteit Gent) en regisseur Alexandra Broeder. Davy Pieters reageert. 

22 december
Drie duistere avonden vol gruwelijke beelden #3– … en de toeschouwer!

De slotavond in de serie van 3 gaat over de toeschouwer. Hoe kijken we naar gruwelijke beelden? Waarom rouwen we collectief bij de ene foto en klikken we door bij de andere? En wat doen die schokkende beelden met ons? Over de mogelijke manieren om betekenis te geven aan het bombardement van beelden om ons heen. 

met kunstenaars Coralie Vogelaar, Quirine Raké, Helena Muskens en Davy Pieters. 

Makers

gratis toegang

De Drie Duistere Avonden zijn los te bezoeken of i.c.m. Made in Here