Dido Dido

Dido Dido

Nicole Beutler / NBprojects / Silbersee / Ulrike Quade Company

language no problem
muziektheater

Over

Intieme operabewerking naar Dido and Aeneas

Dido Dido brengt het tragische lot van de mythische koningin Dido dichterbij dan ooit. Regisseur/choreografe Nicole Beutler en muzikaal leider Romain Bischoff lieten zich inspireren door Henry Purcells beroemdste aria: 'Dido's Lament' uit de opera Dido en Aeneas. Ontheemd en door liefdesverdriet verslagen, besluit Dido een einde aan haar leven te maken. "Remember me, but forget my fate." Paradoxaal genoeg zorgen haar laatste woorden er juist voor dat haar lot diep in ons geheugen gegrift staat. Vijf zangers/musici en één danseres laten zich door Dido bezielen. Ze animeren een op de Japanse bunraku-traditie geïnspireerde pop, blazen haar adem en leven in. Als in een koortsdroom dringen ze door tot de kern van Dido's wanhoop en wilskracht. Met zang en muziekinstrumenten uit alle windstreken ontleden, herhalen en herschikken zij de klassieke aria. Zo vertragen ze het onafwendbare einde en ontstaat er ruimte voor een langzaam loslaten. Dido Dido: een bezwerende afscheidsopera die diep onder de huid kruipt.

Dido Dido is een uitgepuurd theater van lichaam, stem en adem, dat de aandacht gijzelt met een sterk ritme en mooie vondsten.’ ★★★ NRC

concept Nicole Beutler & Romain Bischoff regie & choreografie Nicole Beutler muzikale leiding Romain Bischoff performance Michaela Riener, Maya Alban-Zapata, Raphaela Danksagmueller, Tiemo Wang & Hillary Blake Firestone ontwerp pop & coaching poppenspel Ulrike Quade poppenmaker Watanabe Kazunori kostuums Jessica Helbach set- & lichtontwerp Sascha van Riel muziek Henry Purcell, Wouter Snoei & alle performers

 

Teaser DIDO DIDO from Nicole Beutler / NBprojects on Vimeo.

Makers

Het werk van Nicole Beutler speelt zich af op de grens tussen dans, performance en beeldende kunst. Een sterke beeldtaal, subtiele humor en reflectie op de geschiedenis van theater en dans gaan in haar voorstellingen hand in hand. De afgelopen jaren maakte zij onder meer 1: Songs (onderscheiden met de VSCD Mimeprijs), 2: Dialogue with Lucinda3: The Garden4: Still Life en 5: Echo (met ICK Amsterdam) en Liefdesverklaring (met fABULEUS). Met concertpianiste Tomoko Mukaiyama maakte zij SHIROKURO (onderscheiden met de Dioraphte prijs) en met poppentheatermaker Ulrike Quade Antigone. Bij Frascati Producties maakte Beutler samen met Magne van den Berg de succesvolle jongerenvoorstelling PIECE. Beutler is als partner associate verbonden aan ICK Amsterdam. Haar werk is veelvuldig te zien op buitenlandse podia en festivals. Naast haar eigen producties is Beutler actief als curator en initiator van verschillende initiatieven in het dansveld en als begeleider en gastdocent aan de School voor Nieuwe Dansontwikkeling, de opleiding Moderne Theaterdans en de Mime Opleiding van de Academie voor Theater en Dans.

première 9 november
dj streamer

do 9 nov draait na afloop van de première DJ Streamer in het Frascati café

nagesprek 10 nov

vr 10 nov is er na afloop een gesprek met choreograaf Nicole Beutler o.l.v. danseres & dramaturg Fabienne Vegt (o.a. Troubleyn/Jan Fabre, Het Nationale Ballet, NDT).