STEMMEN UIT BETON


 
Home > De (on)vertelde Stad > Projecten > STEMMEN UIT BETON

STEMMEN UIT BETON

In Stemmen uit Beton vormen de 1000 bewoners van de Groeneveen flat in Amsterdam-Zuidoost een koor. Ze zingen een grootstedelijk requiem, ieder vanuit de veiligheid van zijn eigen woning. Als ode aan de meerstemmigheid van de samenleving en als oefening in het luisteren naar de ander. Op 12 december 2019 trapte Stemmen uit Beton af met deel #1 de Ouverture.

Theatermakers Timo Tembuyser en Naomi Steijger bellen aan bij alle 372 appartementen van deze microkosmos om gesprekken te voeren, verhalen op te nemen en geluiden te verzamelen. Woningcorporatie Rochdale heeft hen de sleutel van nummer 160C gegeven, waar ze de komende drie jaar elk seizoen een maand zullen wonen.

Zo’n langdurige samenwerking is kenmerkend voor De (on)vertelde stad, dat zich ten doel stelt theater en stad op een radicale manier met elkaar te verbinden. Stemmen die normaliter niet gehoord worden, krijgen een podium; het theater wordt een plek waar de bewoners van Groeneveen zich welkom weten en andere stadsgenoten ontmoeten. Iedere residentieperiode sluiten Naomi en Timo af met presentaties in hun atelierruimte in de flat en een luistervoorstelling bij Frascati.

Rochdale hecht veel waarde aan de sociale cohesie in haar woningbestand en sinds 2016 lopen er verschillende samenwerkingen met Frascati. De betrokken wijkbeheerders van Rochdale, die werkelijk iedereen kennen, gaven Timo en Naomi hun eerste rondleiding in de flat. Dat hielp om de thema’s af te bakenen die tijdens de tien residentieperiodes onderzocht zullen worden. Door iedere voorstelling een geheel eigen focus te geven, komt een genuanceerd portret van Groeneveen tot stand.

Timo Tembuyser & Naomi Steijger/ Frascati Producties i.s.m. Rochdale

Verwacht in oktober 2021: Stemmen uit Beton #4 ECHO - een korte film waarin de bewoners uit de Bijlmermeer van nu én van toen zich verenigen.

Timo Tembuyser (1991) en Naomi Steijger (1994) leerden elkaar op de toneelacademie Maastricht kennen. In hun derde jaar maakten ze samen de podcast 88 woningraten [klik voor link] die de NTR podcastprijs 2018 won en de opmaat vormt van hun overkoepelde project Concrete Voices. Dit is een serie stadsprojecten naar de dramaturgie van het klassieke negendelige Requiem, gemaakt met en uitgevoerd door de bewoners van negen flatgebouwen in negen verschillende wereldsteden. Na Den Haag volgde Gent en nu als derde Amsterdam. 

Woningcorporatie Rochdale bezit en beheert bijna 40.000 sociale huurwoningen naast 5000 ruimtes zoals vrijesectorwoningen, winkels, bedrijfsruimten en studentenhuizen in Amsterdam en omstreken. Rochdale positioneert zich daarmee als corporatie voor de lagere inkomens en vindt het van groot belang niet alleen in stenen te investeren, maar ook in leefbaarheid.

Het tempo van het Dies Irae is afgeleid uit de architectuur van het deel van Groeneveen dat verloren ging tijdens de Bijlmerramp op 4 oktober 1992. Voor die tijd telde de flat nog 162 extra appartementen met drie ingangen; 162 gedeeld door 3 = 54 beats per minute. 54bpm, de echo van de geschiedenis, de puls van het Dies Irae.


Partners


Producties


Stemmen uit Beton #4 ECHO

Timo Tembuyser & Naomi Steijger / Frascati Producties i.s.m Rochdale

film
Meer Info

Stemmen uit Beton #3 Kid's-Eye View

Timo Tembuyser & Naomi Steijger / Frascati Producties i.s.m Rochdale

theater
Meer Info

STEMMEN UIT BETON #2 Het Balkonkoor

Timo Tembuyser & Naomi Steijger / Frascati Producties i.s.m. Rochdale

theater
Meer Info

STEMMEN UIT BETON #1 OUVERTURE

Timo Tembuyser & Naomi Steijger / Frascati Producties i.s.m. Rochdale

theater
Meer Info