STEMMEN UIT BETON


 
Home > De (on)vertelde Stad > Projecten > STEMMEN UIT BETON

STEMMEN UIT BETON

In STEMMEN UIT BETON vormen de 1000 bewoners van de Groeneveen flat in Amsterdam-Zuidoost een koor. Ze zingen een grootstedelijk requiem, ieder vanuit de veiligheid van zijn eigen woning. Als ode aan de meerstemmigheid van de samenleving en als oefening in het luisteren naar de ander. Op 12 december 2019 trapt STEMMEN UIT BETON af met de OUVERTURE.

Theatermakers Timo Tembuyser en Naomi Steijger bellen aan bij alle 372 appartementen van deze microkosmos om gesprekken te voeren, verhalen op te nemen en geluiden te verzamelen. Woningcorporatie Rochdale heeft hen de sleutel van nummer 160C gegeven, waar ze de komende drie jaar elk seizoen een maand zullen wonen.

Zo’n langdurige samenwerking is kenmerkend voor De (on)vertelde stad, dat zich ten doel stelt theater en stad op een radicale manier met elkaar te verbinden. Stemmen die normaliter niet gehoord worden, krijgen een podium; het theater wordt een plek waar de bewoners van Groeneveen zich welkom weten en andere stadsgenoten ontmoeten. Iedere residentieperiode sluiten Naomi en Timo af met presentaties in hun atelierruimte in de flat en een luistervoorstelling bij Frascati.

Rochdale hecht veel waarde aan de sociale cohesie in haar woningbestand en sinds 2016 lopen er verschillende samenwerkingen met Frascati. De betrokken wijkbeheerders van Rochdale, die werkelijk iedereen kennen, gaven Timo en Naomi hun eerste rondleiding in de flat. Dat hielp om de thema’s af te bakenen die tijdens de tien residentieperiodes onderzocht zullen worden. Door iedere voorstelling een geheel eigen focus te geven, komt een genuanceerd portret van Groeneveen tot stand.

Timo Tembuyser & Naomi Steijger/ Frascati Producties i.s.m. Rochdale

Timo Tembuyser (1991) en Naomi Steijger (1994) leerden elkaar op de toneelacademie Maastricht kennen en in hun derde jaar maakten ze samen de podcast 88 woningraten die de NTR podcastprijs 2018 won.

Op 12 december 2019 spelen ze STEMMEN UIT BETON #1 Ouverture. In April 2020 volgt het tweede deel: #2 HOOP; waarin onderzocht wordt welke verhalen Groeneveen structureren en waarin de tekst Dies Irae volledig wordt herschreven naar de kracht en vreugde van een inclusief Requiem.

#3 ZWERM verschijnt in september 2020, waarin de melodie en harmonie van Groeneveen gezocht worden. Centraal staat de vraag wat alle verschillende gemeenschappen gemeen hebben.

Verder op stapel: #4 FANTOOM in nov 2020; #5 KID in februari 2021; #6 STRAAT in juni 2021; #7 SCHADUW sept 2021; DEC/JAN 2022 toont #8VAL en #9LOVE / LIEFS / LOBI om vervolgens af te sluiten met de #10 FINALE in april/mei 2022.

Woningcorporatie Rochdale bezit en beheert bijna 40.000 sociale huurwoningen naast 5000 ruimtes zoals vrijesectorwoningen, winkels, bedrijfsruimten en studentenhuizen in Amsterdam en omstreken. Rochdale positioneert zich daarmee als corporatie voor de lagere inkomens en vindt het van groot belang niet alleen in stenen te investeren, maar ook in leefbaarheid.


Partners


Productie


STEMMEN UIT BETON #1 OUVERTURE

Timo Tembuyser & Naomi Steijger / Frascati Producties i.s.m. Rochdale

theater
Meer Info