MY NAME BEFORE NAOMI


 
Home > De (on)vertelde Stad > Projecten > MY NAME BEFORE NAOMI

MY NAME BEFORE NAOMI

My Name before Naomi ging op 8 november 2018 in première en werd in vijf keer opgevoerd. Van 13 t/m 16 maart 2019 ging de voorstelling in reprise. In de zomer van 2019 zal de voorstelling op t Over t IJ festival te zien zijn.

In 2017 nodigde Frascati regisseurs Elike Roovers en Rutger Esajas (DEGASTEN) uit om met patiënten van Equator Foundation een theatervoorstelling te maken. To be or not to be.We will be werd een emotionele voorstelling over de mooie, maar vooral ook traumatische momenten in het leven van de spelers. Naomi Namutebi was één van hen. Na dit eerste project speelde ze in Back to Back, een project van DEGASTEN met de Anne Frank Stichting. Nu is het tijd voor Naomi’s eigen verhaal.

Wanneer is een verhaal een verhaal? Het is altijd onvolledig. En Naomi’s verhaal verandert voortdurend, omdat zij in zoveel verschillende categorieën thuishoort. Haar verhaal gaat over mensenrechten, religie, gender, mensenhandel, migratie. Bij elke instantie waar zij mee te maken krijgt, verandert haar identiteit. Wie is Naomi tussen al die verschillende perspectieven en belangen? Wie is Hindu ten opzichte van Naomi? Al sinds de oudheid gaan wij naar het theater om de gruwelijke verhalen van een ander aan te horen. Maar hoe vertel je anno 2018 een menselijke tragedie?

Aan de hand van Naomi’s verhaal wordt een beeld geschetst van de complexiteit van de ongemakkelijke thema’s als mensensmokkel en vrouwenhandel. Welke push- en pull-factoren spelen wereldwijd een rol? Welk traject doorloopt Naomi precies, via welke organisaties en personen? In My name before Naomi voert Naomi een gesprek met een actrice die haar verhaal en alle verschillende perspectieven daar op zal belichamen.

Voor dit onderzoek spraken de makers met representanten van verschillende instanties zoals een officier van justitie, het Amsterdams Coördinatiepunt Mensenhandel, IND, een politieagent belast met B8-meldingen, een advocaat met expertise asielaanvragen, een psycholoog met expertise PTSS, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel, verschillende onderzoeksjournalisten, Sonia en Naomi als ervaringsdeskundigen.

Lange lijnen
Op vrijdagavond 9 november 2018 organiseerden we aansluitend aan de voorstelling een bijeenkomst met experts op het gebied van mensenhandel, waarbij ook de gesprekspartners aanwezig waren die hierboven genoemd zijn. Iris Bosscher schreef een verslag. De voorstelling wordt na het eerste succes in Frascati hernomen van 13 t/m 16 maart 2019 en mogelijk volgen nog speelbeurten in het land.

DEGASTEN / Frascati Producties i.s.m. ARQ Natonaal Psychotrauma Centrum

DEGASTEN onderzoekt voortdurend de zeggingskracht van theater in deze tijd en schuwt de confrontatie met haar publiek niet. Samen met Frascati Producties onderzoeken zij de potentie van theater met, voor en over een kwetsbare groep mensen in onze samenleving.

ARQ Natonaal Psychotrauma Centrum is een koepel van instellingen en organisaties die zich bezighoudt met de gevolgen van schokkende gebeurtenissen en psychotrauma. Opgericht na WOII is de organisatie meegegroeid met de tijding in de wereld: nu bestaat een deel van de patiëntenpopulatie uit vluchtelingen met een traumatische stoornis. ARQ is gemotiveerd om deel te nemen aan De (on)vertelde Stad, omdat de organisatie de waarde erkent van ‘de andere kant van de patiënt’. 'Je probleem mag niet je talent overnemen. Ook als psycholoog is het belangrijk om iemand vanuit zijn talent aan te spreken', aldus Jetske van Heemstra, als psycholoog verbonden aan ARQ.

CREDITS
spel
Naomi Namutebi en Nazanin Taheri
regie Elike Roovers en Rutger Esajas
stage regieassistent Kobbe Koopman
tekst Eva Maria de Wit
lichtontwerp Mirko Lazovic
productie Frascati Producties i.s.m. ARQ
met dank aan o.a. Jetske van Heemstra, Louke Brands, Rina Ghafoerkhan, Saskia Bieleveldt, Els Martens, Renata Parkinson, Sjoerd van Bemmel, Arnolda Zomer, Alex Ransdorp, Elleke Toet & Sonia


Partners


Producties


My name before Naomi

DEGASTEN / Frascati Producties i.s.m ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum

theater
Meer Info

Meer Info