KLAS 5


 

KLAS 5

In Klas 5 delen drie mannen het podium. De 15-jarige Jardel, die er roerige jaren op heeft zitten en nu wel eens de vragen wil stellen. Zijn begeleider Sem, die geen toneelervaring heeft en dat best spannend vindt. En theatermaker Tim, die wel een rondslingerende portemonnee zou stelen, maar niet als ie van een omaatje was. Ze staan naast elkaar in volkomen gelijkwaardigheid en doen een oprechte poging te beantwoorden wat het is om man te zijn.

In een combinatie van acteerspel en filmmateriaal laat regisseur Priscilla Vaudelle empowerment zien. Jardel loopt over straat als in zijn eigen videoclip; hij leest brieven voor die naïef en volwassen tegelijk zijn; hij eist opheldering over waarom hij ‘een label’ heeft en Tim niet. Priscilla treedt in dialoog met De Bascule, waar Jardel in klas 5 zit en vraagt: kunnen we mensen niet op hun gezonde in plaats van hun zieke deel aanspreken?

De Bascule (academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie) vroeg Frascati of zij een project met de jongensgroep wilde doen. ‘Dat durft nooit iemand.’ Tussen het centrum en het theater was al een gedegen fundament gelegd door de twee voorstellingen – The Well en The Tree – die gemaakt werden met meiden uit verschillende groepen.

Als onderdeel van De (on)vertelde stad ligt de nadruk in het werkproces met De Bascule op een lang voortraject waarin de maker de tijd neemt om iedereen te leren kennen: het behandelteam, de begeleiders en de jongeren. Deze rustige aanpak heeft als doel te voorkomen dat de theatermaker wordt gekaapt door de instelling, of juist over de patiënten heen walst. De trage start wordt opgevolgd door een kort maakproces. Klas 5 is in slechts een paar repetitie-middagen tot stand gekomen. Dit om de spanningsboog van de jongeren vast te houden en heel direct naar een climax in het theater toe te werken. Op de planken wordt het echt. Het is een eerste stap op weg naar een volwaardige voorstelling: Klas 5 is het eerste ‘voorstel tot een voorstelling’ die Priscilla met de jongens van De Bascule gaat maken.

 

Priscilla Vaudelle / Frascati Producties i.s.m. De Bascule

Sinds 2017 doet Priscilla Vaudelle samen met theatermaker Tim van den Heuvel onderzoek naar jonge mannen in Amsterdam. In dat kader maakten zij eerder met theatercollectief LostProject de succesvolle voorstelling MAN DOWN. Dit onderzoek krijgt nu een vervolg met Klas 5.

De Bascule is een academisch centrum voor kinder- jeugdpsychiatrie en verleent psychiatrische zorg aan kinderen, jongeren en gezinnen in Nederland. De Bascule werkt nauw samen met de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit. Hierdoor zijn zij betrokken bij onderwijs, opleiding en onderzoek. Eerder kwamen de voorstellingen The Well en The Tree van regisseur Alexandra Broeder is samenwerking met de Bascule tot stand.


Partners


Productie


Klas 5

Priscilla Vaudelle / Frascati Producties i.s.m. de Bascule

theater
Meer Info