• dark numbers

Dark Numbers

di 18 t/m za 22 september

Dark Numbers

Frascati Producties / Tea Tupajic

theater

Over

Een ontmoeting tussen soldaten en een kunstenaar tussen het heden en een verleden dat hen allen ’s nachts wakker houdt

Voor de performance Dark Numbers nodigt de in Bosnië geboren Tea Tupajić veteranen van de Nederlandse vredesmissie Dutchbat uit als medemaker en performer. Met vier van hen zal ze het podium delen. Dutchbat was de eenheid onder commando van de Verenigde Naties tijdens de Bosnische oorlog in de Jaren ’90. Hun missie betrof onder andere de bescherming van de Moslim-enclave en safe zone Srebrenica. Het vertrek van Dutchbat III uit deze enclave in juli 1995 werd gevolgd door de dood van bijna 8.400 Bosnische Moslimmannen en –jongens door de Bosnisch-Service strijdkrachten. Het Joegoslaviëtribunaal (International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia ICTY) verklaarde deze gebeurtenis een daad van genocide en VN-secretaris Kofi Annan noemde het de ergste misdaad op Europese bodem sinds WOII.

Vanuit het idee dat theater ruimte biedt voor antwoorden die juridische procedures niet kunnen geven, stapt Tupajić in één van de donkerste geschiedenissen van het hedendaagse Europa, die haar ook persoonlijk aan gaat. Met deze intieme, theatrale voorstelling voegt zij empathie toe aan de rauwe kant van de geschiedenis, die doorgaans wordt benaderd met kille feitenkennis. Misschien vinden we in het theater, in deze ontmoetingen, een afsluiting voor de gebeurtenissen in de hete zomer van 1995.

Anne Salomons interviewde Tea Tupajić voor Veteranenblad Checkpoint.

concept & uitvoering Tea Tupajić Frascati Producties in co-productie met Veem House for Performance (Amsterdam) & BIT Teatergarasjen (Bergen), Theatre Garonne (Toulouse) Teaterhuset AvantGarden (Trondheim) en Inkonst (Malmo).

vfonds       

Makers

Tea Tupajić (Sarajevo, 1984) onderzoekt in haar projecten de mogelijkheden van de ontmoeting tussen mensen die uit elkaar gedreven zijn door complexe politieke issues. Recent werkte ze  met (voormalige) medewerkers van de Israëlische Mossad en Shin Bet: The Disco was een indringende installatie, een trip waarin het uitbundige plezier van de dansclub en de agressie van de ondervraging in elkaar overliepen.  Hoewel Tea Tupajić niet geïnteresseerd is opponerende gesprekstechnieken of nodeloze confrontaties, gaat zij de scherpe kanten van dit onderwerp zeker niet uit de weg. 

‘een uitermate boeiende performance op die zich op onrustbarend eenvoudige wijze in je geest boort.’ Theaterkrant over The Disco

Pers

 
€15,- / €11,50
Frascati 1
Tickets online €1 goedkoper