• dark numbers tea tupajic

DARK NUMBERS

di 14 & wo 15 mei

DARK NUMBERS

Frascati Producties / Tea Tupajić (HR) in coproductie met Veem House

Nederlands gesproken met Engelse boventiteling
performance

Over

Voor de performance DARK NUMBERS nodigt de in Bosnië geboren theatermaker Tea Tupajić veteranen van het Nederlandse bataljon Dutchbat III uit als mede-makers en performers.

"We learn from history that we learn nothing from history." George Bernard Shaw 

'aangrijpende getuigenis van oud-dutchbatters'  ★★★★ Theaterkrant

Gedurende de Bosnische oorlog in de jaren ’90 stond Dutchbat III onder het commando van de Verenigde Naties. Het was hun taak om de moslimenclave Srebrenica, die door de VN was aangewezen als safe zone te beschermen. Op 11 juli 1995 namen Bosnisch-Servische troepen onder het bevel van Generaal Mladić de stad in. De bevolking zocht daarop massaal bescherming in het door Dutchbat III beveiligde gebied. Onder het voorwendsel de bevolking te evacueren, werden de vrouwen en kinderen in bussen weggevoerd. Mladić verzekerde Dutchbat III dat de resterende mannen en jongens veilig waren en kort erna zouden volgen.

Op 21 juli verliet Dutchbat III de enclave. In de daaropvolgende dagen werden meer dan 8000 moslimmannen en -jongens door Bosnisch-Servische troepen gedood.

In 2004 verklaarde het Internationaal Strafhof in Den Haag de gebeurtenissen tot een daad van genocide. Kofi Annan noemde het de ergste misdaad die op Europese bodem was begaan sinds de Tweede Wereldoorlog.

Met het geloof dat kunst ruimte kan bieden voor antwoorden die het juridische proces nooit kon geven, opent Tupajić één van de donkerste verhalen uit de recente Europese geschiedenis. In DARK NUMBERS presenteert ze intense en ongecensureerde verhalen van de Dutchbat-veteranen. Wie waren deze jonge mannen en vrouwen? Wat motiveerde hen naar een oorlog te gaan die niet van hun was? Welke beelden houden hen nu nog wakker?

Voorbeschouwing 'Terug naar de nachtmerrie in Srerbenica' in Het Parool.

Veteranenblad Checkpoint publiceerde in mei 2018 een interview van Anne Salomons met Tea Tupajić en veteraan Olaf Nijeboer over DARK NUMBERS.

concept & uitvoering Tea Tupajić performers Liesbeth Beukeboom-de Jong, Wim Dijkema, Hans de Jong, Gerry Kremer, Olaf Nijeboer, Alice Schutte en Jeroen van der Werke techniek Attila Nemeth productie Frascati Producties co-productie Veem House for Performance (Amsterdam), BIT Teatergarasjen (Bergen), Theatre Garonne (Toulouse) Teaterhuset AvantGarden (Trondheim) en Inkonst (Malmö, Zweden) in samenwerking met het Veteraneninstituut. 

vfonds        

Makers

Tea Tupajić (Sarajevo, 1984) studeerde aan de Academy of Dramatic Art in Zagreb. Haar werk is sterk internationaal gericht en speelt zich af op het snijvlak van theater, performance, videokunst en happening. Als hoofdrolspelers kiest zij dikwijls voor niet-professionele performers. Binnen haar voorstellingen creëert ze samen met performers en publiek ruimte voor ontmoeting, discussie, ervaring en reflectie. Hierdoor ontstaat een vrijplaats voor een nieuw perspectief op complexe, politieke en maatschappelijke kwesties. Haar werk wordt internationaal getoond in theaters, festivals, galeries en in de publieke ruimte.


Pers

 
€15 / €11,50
Frascati 1 / 75 minuten
Tickets online €1 goedkoper

DARK NUMBERS is op tournee: