Stem Terug! DE VERBEELDING

Stem Terug! DE VERBEELDING

Frascati & de Appel Arts Centre

actualiteit

Over

 

Vlak na de Nederlandse verkiezingen organiseren Frascati en de Appel Arts Centre Stem terug! Vote Back! De hele maand oktober presenteren we een festival over de staat van de democratie en de rol van kunst als aanjager van nieuwe ideeën.

Enkele weken na de verkiezingen van 12 september vragen we ons af wat er met onze stem is gebeurd sinds die dag. Wat blijft er in de formatieonderhandelingen over van campagnebeloftes en van de uitgesproken standpunten van politieke partijen? Worden stemmers in dit proces echt vertegenwoordigd, of is het tijd om onze stem terug te eisen? Kan de politiek in het huidige medialandschap enkel nog schipperen tussen pragmatisme en populisme – u vraagt, wij draaien – of is het tijd voor een radicale omslag? En welke rol kunnen de kunsten hierin spelen? Hoe kunnen de kunsten een motor van ideologie en verandering zijn?
 
Beeldend kunstenaars, theatermakers, politici, vormgevers en opiniemakers reageren tijdens de formatie op deze vragen. Stem terug! Vote Back! bestaat uit voorstellingen, debat, documentaires, pamfletten, performances, lezingen, masterclasses en een tentoonstelling.

Frascati organiseert twee speciale avonden, waarop een kunstenaar, politici en opiniemakers hun visie op dit onderwerp geven. Daarnaast zijn in de straten van Amsterdam zijn twee bijzondere voorstellingen te zien, van Lotte van den Berg en Dries Verhoeven. In de Appel Arts Centre is een tentoonstelling te zien waarin de actualiteit in een traditie van protestbewegingen wordt geplaatst, en geven de studenten van het Sandberg Instituut een nieuwe invulling aan het aloude concept van de publieke agora.

Programma Frascati:

Stem terug! DE VERBEELDING

za 6 okt Frascati 1, 19:30 € 10

Choreografen, theatermakers, schrijvers en opiniemakers spreken zich uit tijdens Stem terug!. Een avond waarop politiek en maatschappelijke discussie zich verenigt met de kracht van verbeelding.

Een collage van voorstellingen, video, performances, muziek en messcherpe manifesten.

De avond begint met een voorstelling van Tim Etchells, artistiek leider van Forced Entertainment.

In Although We Fell Short smeedt hij tekstflarden van hedendaagse en historische politieke campagnes, partijcongressen, debatten, aftredingspeeches en revolutionaire traktaten om tot een tekst vol onverwachte wendingen en aanvaringen. Betekenissen worden vervormd en woorden geweld aangedaan tot ze betekenis krijgen, verliezen en weer terugvinden. Although We Fell Short stemt tot vrolijkheid en verwarring, en test vertrouwde strategieën van de politieke redekunst op hun breekpunt.

Verder in STEM TERUG!

In de Stemmingmakerij breekt Dries Verhoeven een lans voor de twijfel. Uit de gedenkwaardige voorstelling Songs van Nicole Beutler brengt Ibelisse Guardia Ferragutti twee protestliederen.  De kickboxers van Jetse Batelaan lieten het afgelopen seizoen grote indruk achter. Nu zijn ze terug om hun visie op de formatiegesprekken te geven. Tijdelijke Samenscholing maakt inzichtelijk hoe de democratie nu uiteindelijk werkt. SP – Politicus Tiers Bakker houdt een pleidooi voor de roeping zowel in de kunst als in de politiek. Akwasi (Likeminds en Zwart Licht) rapt over de dagelijkse praktijk van onze zo geroemde democratie. Kort voor de exit-poll van de landelijke verkiezingen maakt Mark Rutte de balans op van zijn eerste termijn. Door Wunderbaum. Acces to Anxiety is een fascinerend commentaar op onmachtige politici en even onmachtige protesten tegen die politici door Melih Gençboyacı. Simone van Saarloos won onlangs de Overwinningsspeech Verkiezingen 2012.  Nu geeft ze haar visie op de relatie tussen kunst en politiek. The Coming Society is  een korte film van Susanne Kennedy over twee mensen in een hotelkamer. In Gary zegt portretteert Marjolijn van Heemstra de 91-jarige acteur en politiek idealist Garry Davis. Hij verscheurde zijn Amerikaanse paspoort en riep zichzelf uit tot eerste officiële wereldburger. Met als titel Pussy Riot brengt Dood Paard tot slot een ode aan de dissident. De presentatie van de avond is in handen van journalist en presentator Sophie Derkzen.

Komt en roert u. Stem terug!

Niemandsland – Dries Verhoeven

vr 28 sep t/m zo 7 oktober Amsterdam Sloterdijk, Orlyplein 105 theaterwandeling, 105 min.

17:00, 20:00, 22:00; op za & zo ook 15:00

kaarten via Stadsschouwburg Amsterdam: www.ssba.nl / 020 624 23 11

Soms duurt het een paar uur voor iemand met zijn hele wezen aankomt op een nieuwe plek, soms een jaar of tien. Niemandsland is een ervaringsvoorstelling over de angst voor het vreemde, en de behoefte te bestaan in de blik van een ander. Vanaf Station Sloterdijk word je meegevoerd naar onbekende gebieden en onuitgesproken gedachten. Na een internationale tournee en bekroning met de VSCD Mimeprijs maakt scenograaf en theatermaker Dries Verhoeven nu exclusief voor Amsterdam een nieuwe versie van deze steeds actuelere voorstelling. De voorstelling speelt meerdere malen per dag voor telkens maximaal 20 bezoekers. Vooraf reserveren is noodzakelijk en goede wandelschoenen worden aangeraden.

Pleinvrees – Lotte van den Berg

 - vr 5 okt, 17:00, Nieuwmarkt
- za 6 okt, 16:00, Dam
- zo 7 okt, 16:00, Mercatorplein

Op een groot plein, te midden van voorbijgangers, loopt een man. Via je mobiele telefoon kan je hem horen. Hij lijkt in zichzelf te praten, over de samenleving en verdwijnende gemeenschapszin. Dan blijkt dat zijn vurig pleidooi aan jou gericht is. Met Pleinvrees reageert Lotte van den Berg op de sluipende afbraak van het sociale stelsel in onze samenleving. Pleinvrees is een gebeurtenis, een bijzondere ontmoeting tussen mensen, een theaterbeleving die op niets lijkt wat je tot nu zag.

 

Video

STEM TERUG! VOTE BACK!