Piki Piki

Piki Piki

Holland Festival / Djino Alolo Sabin, Studios Kabako

Frans (NL/ENG surtitles)
dans

Over

Politieke danssolo van Congolees multitalent

Congolees multitalent Djino Alolo Sabin is als danser opgeleid in Studios Kabako en danst inmiddels bij onder anderen de Franse choreograaf Boris Charmatz. In Kisangani maakte hij zijn tweede eigen werk: Piki Piki. Deze politieke solo is ingegeven door twee voorwerpen bij zijn ouderlijk huis: een busje dat niet meer reed en het portret van zijn opa dat heel zijn jeugd prominent in de huiskamer hing. Djino’s opa was een zeer toegewijde aanhanger van de Congolese onafhankelijkheidsleider Patrice Lumumba (1925-1961).

Op een dag was hij opeens verdwenen, zeer waarschijnlijk vermoord, net als Lumumba zelf. De priemende ogen van zijn opa op de foto achtervolgden Alolo Sabin jarenlang en droegen hem op om zijn droom na te streven en om te blijven vechten voor een beter leven en een beter land. Piki Piki is die droom.

artistieke leiding en uitvoering Djino Alolo Sabin video Djino Alolo Sabin, Franck Moka muziek Roger Mambembe, Djino Alolo Sabin regie-advies Faustin Linyekula

Makers

Djino Alolo (1992) groeide op in Kisangani. Hij begon als autodidact met hiphopdansen bij de groep Bad Boyz - in 2009 en 2011 uitgeroepen tot beste streetdancegroep van Kisangani. Djino Alolo zelf werd in 2011 gekroond tot de beste danser van de Congolese provincie Orientale. In 2008 werden de Bad Boyz ontdekt door Faustin Linyekula. Vijf jaar lang volgde Djino Alolo workshops en trainingen in hedendaagse dans. Hij kreeg les van onder anderen Hafiz Dhaou, Ula Sickle, Andréya Ouamba, Sylvain Prunenec en Boyzie Cekwana. Tegelijkertijd studeerde hij psychologie aan de universiteit van Kisangani. Hij volgde een stage aan de Ecole des Sables in Senegal, een onderdeel van een programma opgezet door PARTS in Brussel. Daar wordt hij gespot door de Franse choreograaf Olivier Dubois die hem castte voor zijn voorstelling Souls (in 2014 in Rotterdam te zien geweest). Djino Alolo verhuisde vervolgens naar Frankrijk. In 2016 ontving hij de Adami Talents Dance Award. In 2015 danste hij in May B van de Franse choreograaf Maguy Marin Coy. In 2017 ging hij op tournee met Boris Charmatz in 10.000 gestes, en in 2018 met Dominique Bruns Pierre Loup. In 2015 coproduceerde Linyekula’s Studios Kabako zijn eerste toneelstuk, Debout-se Relever. Piki Piki is zijn tweede werk, eveneens een productie van Kabako Studios. Naast danser is Djino Alolo onder de naam Seigneur Dji ook bekend als rapper en muzikant.

45 minuten
Inleiding

Voor aanvang van de voorstelling is er een gratis inleiding om 18.45 uur.