PAX Europa

PAX Europa

De Nieuw Amsterdam

theater

Over

Een fascinerende talkshow over Europa

In een fascinerende talkshow komen uiteenlopende gasten samen die de discussie aangaan, die elkaar confronteren met vragen over het Europa van toen, van nu, maar zeker ook dat van morgen. Hoe moet het verder met dit continent dat zo verscheurd dreigt te raken? Hoe bereiken we een manier van samenleven met inwoners die in achtergrond sterk van elkaar verschillen?
PAX Europa toont de wrijving, de discussie en de problemen van het huidige Europa. Maar tegelijkertijd zetten de makers dit tegenover de houding die ook heerst, de hang naar saamhorigheid en verzoening; de wil om een pax, een vrede, te vinden. Een complexe kwestie, maar wel één die iedereen aangaat en urgenter is dan ooit.
PAX Europa is een unieke samenwerking tussen jonge en gevestigde theatermakers, van wie het merendeel zelf een migratieachtergrond heeft. Dat levert een spannende confrontatie op tussen diverse culturen en generaties, die hoe verschillend ze ook zijn, uiteindelijk allemaal één ding gemeen hebben: Europeaan zijn.
'Europa, hier ben ik. Zie mij, hoor mij, hou van mij! Vraag mij: ‘Wie ben jij?’ En ik zal antwoorden: ‘Ik ben jou. Ik ben Europa, ik ben jouw nieuwe gezicht'.
 

‘Onverslaanbaar goed raak’ (****) – www.theaterkrant.nl over Pax Mama

‘Bijzonder verhaal dat anderhalf uur lang boeit’ (****) – www.1erang.nl over Pax Deus

idee & initiatief Sabri Saad El Hamus & Michael De Cock tekst Fikry El Azzouzi regie Mokhallad Rasem begeleiding Gerardjan Rijnders dramaturgie Kristin Rogghe spel Sabri Saad El Hamus, Julia Ghysels, Junior Mthombeni, Anna Schoen & Enkidu Khaled lichtontwerp Gé Wegman publiciteitsbeeld Paulina Matusiak & Eddy Wenting scenefoto's Leo van Velzen productie De Nieuw Amsterdam coproductie t,arsenal & Toneelhuis

Makers

De Nieuw Amsterdam is een theatergroep die iedere theaterzaal omtovert tot een dorpsplein waar de tijd stil wordt gelegd en verhalen worden verteld. Dicht op de toeschouwer en vanuit oprechte verwondering nodigt DNA uit om los te laten, in te leven, vrij te maken en te verbinden. Van Becket tot Grunberg en van Sophocles tot Emmanuel Schmitt, de thema’s zijn groot, de verhalen intiem.

t,arsenaal is een theaterproductieplatform onder leiding van Michael de Cock. Vanaf januari 2016 wordt de leiding overgenomen door theatermaker Willy Thomas en het Antwerpse gezelschap Lazarus.

Fikry El Azzouzi schrijft romans, columns en theaterstukken en maakt deel uit van theatergezelschap SINCOLLECTIEF. Zijn tekst Troost werd bekroond met de auteursprijs podiumkunsten 2013. In 2015 ontving hij de Arkprijs van het vrije woord voor zijn roman Drarrie in de nacht en zijn toneeltekst Reizen Jihad.

Video

trailer Pax Europa - De Nieuw Amsterdam

Beeld

do 24 maart DNAvond

Op de avond voor de première op vr 25 maart organiseert De Nieuw Amsterdam een speciale DNAvond. Een praatprogramma na afloop van de voorstelling, waarbinnen verschillende gasten samen met het publiek reflecteren op PAX EUROPA. Als eerste spreken artistiek leider Sabri Saad El Hamus en regisseur Mokhallad Rasem over de noodzaak van deze voorstelling en over de verschillende perspectieven van cast en crew, waarvan het merendeel een migranten- of vluchtelingenachtergrond heeft. De tweede helft van het gesprek biedt ruimte aan twee externe gasten: Groen Links Europarlementariër Judith Sargentini en de Nederlands-Roemeense performance kunstenaar Ioana Tudor. De presentatie is in handen van de Vlaamse dramaturge Kristin Rogghe. Het geheel wordt omlijst met drankjes, hapjes en muziek. Wees welkom! Gratis entree, duur 60 minuten.