La Danse de la Rue 19

La Danse de la Rue 19

Holland Festival / Jeannot Kumbonyeki

Frans (NL/ENG boventiteling)
dans

Over

Op 19 september 2016 stonden de Congolese choreograaf Jeannot Kumbonyeki en zijn dansers langs de kant van de weg te kijken naar de massale protesten in Kinshasa, Congo’s hoofdstad. Demonstranten eisten het vertrek van president Kabila en zijn regime, nu hij aan het einde van zijn mandaat was gekomen. Ze keken naar de menigte die in de brandende zon door het stof bewoog, in de wetenschap dat er niets zou gaan veranderen. Er vielen meer dan twintig doden.

La danse de la rue 19 is Kumbonyeki’s reactie op die dag. Het is een dans van een menigte die zelfs onder uitzichtloze omstandigheden gewoon doorgaat, om maar te laten zien dat ze bestaat. Kumbonyeki’s choreografie vertrekt vanuit de ademhaling en de immer bewegende borstkas. De livemuziek is van de percussioniste Huguett e Tolinga – dit festival ook te zien in Not Another Diva … – die met haar opruiende klanken het geluid van de straten op die 19e september in Kinshasa naar Frascati brengt.

choreografie Jeannot Kumbonyeki uitvoering Franck M’zele, Josué Mawanika, Jeannot Kumbonyeki, Huguette Tolinga muziek Huguette Tolinga regie-advies Faustin Linyekula

Makers

Jeannot Kumbonyeki groeide op in Kisangani en woont en werkt nu in Kinshasa. Hij begon zijn carrière in 2009 als acrobaat bij de breakdancegroep Lil Saint. Hij trok veel aandacht met zijn krumping en volgde dansworkshops bij Studios Kabako waar hij les kreeg van Faustin Linyekula, Papy Ebotani, Hafiz Dhaou, Ula Sickle en Clara Bauer. In 2010 richtte hij met vrienden het gezelschap Keep Quiet op, waarmee hij regelmatig optrad in Kisangani en in het oosten van Congo. Een jaar later won hij de juryprijs voor de beste Congolese danser bij Vodacom Kata Dance. Hij nam ook deel aan Redefining… home-work, een onderzoekstraject onder leiding van Boyzie Cekwana en Faustin Linyekula. In 2016 maakte Kumbonyeki zijn eerste solo, LeKombi, die in wereldpremière ging op het Kinani Contemporary Dance Festival in Mozambique en daarna te zien was op Infecting the City in Kaapstad, Zürcher Theater Spektakel, Biennale Danse l’Afrique Danse in Ouagadougou, in Parijs in het kader van het festival 100% Afriques en recentelijk in het Kaaitheater in Brussel. Hij danste Kinshasa Electric van Ula Sickle (en was daarmee te zien op Noorderzon in Groningen. Sinds 2016 maakt Kumbonyeki deel uit van de cast van Sur les traces de Dinozord van Faustin Linyekula en more more more… future.

Huguette Tolinga begon percussie te spelen toen ze zeven jaar oud was. Haar familie was daar niet van gecharmeerd. Percussie wordt in Congo gezien als een mannenaangelegenheid. Desalniettemin richtte ze in 2010 in Kinshasa haar eigen groep op, Hugembo, waarmee ze regelmatig optrad in Congo, landen in Sub-Sahara-Afrika en zelfs in Duitsland. In 2018 kwam haar debuutalbum Enkata uit, geproduceerd door Studios Kabako. In datzelfde jaar gaat Tolinga op tournee met Faustin Linyekula en de Zuid-Afrikaanse zangeres en actrice Hlengiwe Lushaba in Not Another Diva … (ook te zien op het Holland Festival). In 2019 speelt ze mee in Un feuve dans le ventre, een voorstelling van Carina Riedl. Ze geeft les in Kinshasa en onderzoekt momenteel de mogelijkheden om een percussieschool op te richten.

30 minuten
Inleiding
Voorafgaand aan de voorstelling is er een gratis inleiding vanaf 18:45 uur.