Headroom

Headroom

Theater Rotterdam: Erik Whien & Boogaerdt / VanderSchoot

language no problem
theater

Over

There is no such thing as reality

In Headroom nemen theatermakers Boogaerdt/VanderSchoot en Erik Whien je mee op een visuele reis door de duisternis, op zoek naar de ruimte tussen waarneming en verhaal. Kun je in het donker meer zien dan in het licht?

Headroom is een hallucinerende beeldentrip, opgebouwd rond de indringende geluidscompositie van Wessel Schrik. In het donker, daar waar het onderbewustzijn regeert en verhalen ontstaan, verschijnen en verdwijnen levende tableaus. Herkenbare situaties opgebouwd uit alledaagse objecten en mensfiguren. Maar de beelden hebben iets bevreemdends en ze spelen met onze perceptie.”

'Zo trekt ruim een uur lang een boeiende sequentie van beelden en composities voorbij, die een eigen leven gaan leiden als in een rare droom (…) Een bijzondere ervaring.' ★★★★ de Volkskrant 

'Dankzij de zorgvuldige opbouw en het uitmuntend spel slagen de makers van Headroom in hun opzet: het publiek frustreren, maar tegelijkertijd mateloos boeien.' ★★★★ Theaterkrant

'De voorstelling weerstaat echter eenvoudige duiding: ze functioneert vooral als een uitmuntend gemonteerde associatieve beeldenstroom. De impact van de nevenschikking van de tableaus is fascinerend [...] Headroom forceert op bijna sjamanistische wijze ruimte voor een heroriëntatie op betekenisgeving.'' ★★★★ NRC 

VSCD Mimeprijs: Headroom is genomineerd voor de VSCD Mimeprijs 2018. Uit het juryrapport: “De donkerte van een volkomen verduisterde theaterzaal is het startpunt van deze geheimzinnige reeks taferelen, die stills lijken uit een surrealistische film. In het spel met een beperkt aantal objecten en halfgemaskerde figuren wordt het associatievermogen van het publiek maximaal aangesproken. Hoe de vijf spelers de scènewisselingen in de donkerslagen voor elkaar krijgen is een staaltje pure theatermagie: Headroom is hightech en handwerk tegelijk, een waar gesamtkunstwerk. Voor het duo Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot, die deze keer samenwerkten met toneelregisseur Erik Whien, is dit een verrassend nieuwe stap in hun eigenzinnige oeuvre.

Headroom komt tot stand in een gelegenheidssamenwerking binnen de artistieke kern van Theater Rotterdam, tussen vaste makers Erik Whien en Boogaerdt/VanderSchoot. Whien zoomt met zijn regies vaak in op de kleinmenselijke realiteit en legt zo verborgen verhalen bloot. Boogaerdt/VanderSchoot koesteren het niet-weten en creëren razendsnel associatieve werkelijkheden die ze soms even snel weer laten ontploffen. De spanning tussen deze twee werkwijzen is voelbaar in Headroom.

idee/concept Suzan Boogaerdt, Bianca van der Schoot en Erik Whien regie Bianca van der Schoot met Suzan Boogaerdt, Joep van der Geest, Sanne den Hartogh, Bianca van der Schoot en Erik Whien m.m.v. Peter de Graef scenografie Marloes en Wikke geluidscompositie Wessel Schrik kostuums Lotte Goos licht Gé Wegman fotografie Sanne Peper regieassistent Floor Houwink ten Cate
 

 

We Are Public

2 oktober is de voorstelling opgenomen in het aanbod van We Are Public

Nagesprek Headroom

Makersportret Boogaerdt & Van der Schoot
Door Simon(e) van Saarloos
Op do 4 oktober gaat filosoof en schrijver Simon(e) van Saarloos na afloop van Headroom met theatermakers Suzan Boogaerdt, Bianca van der Schoot en Erik Whien in een verdiepend gesprek over de voorstelling, oeuvre en makerschap. Duur: ca 40 min, gratis entree.

Makersportretten
Dit nagesprek is de aftrap van een serie verdiepende interviews die Frascati dit theaterseizoen initieert onder de noemer Makersportretten. Hierbij gaan de theatermakers - na afloop van hun voorstelling - in gesprek over de context van het werk, hun oeuvre, inspiratiebronnen, artistieke signatuur en hun blik op de wereld.