The Gentle Woman

The Gentle Woman

Davy Pieters / Mugmetdegoudentand in coproductie met Frascati Producties

theater

Over

Wat betekent onze internetidentiteit en hoe beïnvloedt die ons echte leven?

The Gentle Woman is een doodgewone vrouw wier leven geterroriseerd wordt na een virtuele misstap. Ze raakt gevangen in een vernietigende www-bubble en wordt aan de digitale schandpaal genageld. Weet zij uit de storm te ontsnappen? Een onderzoek naar identiteit, zoekresultaten, tweets en digitale zelfmoord. The Gentle Woman is een eerste Mug-onderzoek van Lineke Rijxman, Davy Pieters en Jibbe Willems.

De presentaties zijn nog geen uitgewerkte voorstelling, maar een spannende work-in-progress.

spel Lineke Rijxman regie Davy Pieters tekst Jibbe Willems foto Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin in coproductie met Frascati Producties

 

Makers

Davy Pieters (Nederland, 1988) onderzoekt in haar werk de toekomstige (westerse) mens en de manier waarop deze mens wordt beïnvloed door technologische ontwikkelingen, beeld(ver)vorming en beeldcultuur. Haar inspiratie vindt ze in hedendaagse verhalen, popcultuur, (sociale) media, films. Davy studeerde in 2011 af aan de regieopleiding van de Toneelacademie. Bij haar afstuderen ontving ze De Henriette Hustinxprijs voor excellent talent. Direct daarna maakte ze bij Frascati Producties het hilarische, gruwelijke sprookje An Elephant (2012). Vervolgens presenteerde Davy de bejubelde monoloog The Truth About Kate(2014) die werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival, het Vlaamse Circuit X, waarmee ze werd genomineerd voor de BNGNieuwe Theatermakersprijs. Daarna volgde How Did I Die (2014), waarvoor Davy in de wereld van het forensisch onderzoek dook. Vervolgens volgde Made in Here (2016). Bij Theater Utrecht maakte ze de locatie voorstelling Re-enactment of the Now. De voorstelling was te zien op Oerol en Spring Festival (2016). Met Nastaran Razawi Khorasani richtte Davy het collectief KOBE op, waarmee ze spectaculaire, theatrale performances maken voor uiteenlopende scenes Theater, musea, club- en festivalscene.

Jibbe Willems onderzoekt in zijn stukken de schoonheid van het mislukken, de rafelranden van de taal en de onbereikbare staat van het sublieme waar lijden en leed elkaar zo dicht naderen dat ze elkaar opheffen in troost. Zijn teksten zijn zowel poetisch als dynamisch en in zijn werk dragen humor en tragedie evenveel gewicht. En, als een atheist die god mist, is hij altijd op zoek naar verlossing.
Hij schrijft voor verschillende gezelschappen in Nederland, groot en klein, en is onderdeel van de maandelijkse actualiteitenshow De Orde van de Dag. Daarnaast geeft hij les in Writing for Performance op de HKU en zijn zijn stukken vertaald en opgevoerd in Duitsland, Rusland, Suriname, Brazilië, Zuid-Afrika, Catalonië, Spanje, Mexico en zelfs België.
Zijn stuk Waar het Vlakke Land gaat plooien is genomineerd voor de Taalunie Toneelprijs 2015. The Truth about Kate won de ARTES jongtheaterschrijfprijs 2014, Leo & Lena won de Zilveren Krekel 2015 en met Apocalypso won hij de (Duits-Nederlandse) Kaas und Kappes-prijs.
 
Lineke Rijxman studeerde aan de Toneelschool in Amsterdam en werkte na een korte freelance periode dertien jaar vast bij Toneelgroep Amsterdam onder de artistieke leiding van Gerardjan Rijnders. Ze speelde er in meer dan 32 producties. In 2004 verliet Lineke Rijxman Toneelgroep Amsterdam om als freelance actrice verder te gaan.
In 2006 speelde ze de dochter in Quality Time bij mugmetdegoudentand. Deze voorstelling werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival (2006) en Rijxman won voor deze rol de VSCD Toneelprijs de Colombina 2006. In 2009 werd Lineke Rijxman vast lid van het artistieke team van mugmetdegoudentand. In 2009 maakte ze samen met Willem de Wolf en Joan Nederlof de voorstelling Hannah en Martin.
Voor de rol van Hannah Arendt won ze de belangrijkste Nederlandse toneelprijs: de Theo d'Or. 
Verder was Lineke Rijxman onder andere te zien in de films Lucia de B, Minoes, Zadelpijn, Alles is Liefde, Alle Tijd en Gooische Vrouwen II. Op televisie was ze onder andere te zien in de Mugtelevisieseries Hertenkamp en TV7 en in Rundfunk, Dokter Deen, 't Spaanse Schaep, 't Schaep in Mokum, Baantjer, Kleine Pauze, Keyzer & De Boer Advocaten en Vuurzee.
 

Beeld

50 minuten