Een bruid in de morgen

Een bruid in de morgen

Maren E. Bjørseth coproductie Toneelgroep Amsterdam / Frascati Producties

theater

Over

Een bruid in de morgen is geselecteerd als een van de beste voorstellingen van dit seizoen door de jury van het Nederlands Theaterfestival! Camilla Siegertsz is genomineerd voor de Colombina (prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke bijdragende rol) 

Een bruid in de morgen, het eerste avondvullende stuk van Hugo Claus, werd geschreven met de urgentie van een hartenkreet: een zedenschets waarin een familie ontwricht raakt.

Vader Pattijn, een voormalig leraar aan het conservatorium, hoopt ooit een concerto te schrijven dat hem eeuwige roem zal brengen. Intussen fantaseert zijn vrouw over een huwelijk met een rijke baron. Hun zoon Thomas is een ‘simpele ziel’ die door zijn zus Andrea wordt gekoesterd. Ze droomt ervan haar geliefde broer op een dag mee te nemen naar de Londense dierentuin. Het gezinsleven wordt drastisch verstoord door de komst van nicht Hilda die door de ouders als huwelijkspartner voor Thomas naar voren wordt geschoven. Hilda is rijk en vormt als ‘een bruid in de morgen’ hun wissel op de toekomst. Ze drijft voorgoed een wig in de liefdesband tussen broer en zus en doet de lang gekoesterde illusies één voor één uiteenspatten. Het grote ontwaken.

De taal van Claus regeert. Zijn bloemrijke zinnen scheppen een zinnelijke wereld van schaamteloosheid en verlangen, een wereld ook waarin de liefde wordt geofferd aan materiële verlangens en een kindertijd abrupt ten einde komt. Een bruid in de morgen is een vroeg meesterwerk van één van de grootste schrijvers uit ons taalgebied. Het toont op indringende wijze hoe armoede en sociale uitsluiting blijvende sporen laten in de levens van de minstbedeelde.

‘het echte droomdebuut van Maren Bjørseth’Trouw *****
'Meesterwerk van een jonge regisseur' - Theaterkrant *****
 
 
regie Maren E. Bjørseth met Jip Smit, Fred Goessens, Camilla Siegertsz , Marieke Heebink & Alwin Pulinckx, auteur Hugo Claus dramaturgie Thomas Lamers scenografie Marjolijn Brouwer lichtontwerp Bernie van Velzen geluidsontwerp William Bakker kostuumontwerp Lotte Goos regieassistentie Anne Baltus castingadviezen Hans Kemna
 
 
 

Makers

Maren Bjørseth (Noorwegen, 1984) maakt feestelijke tragedies. Ze kiest verhalen over de persoonlijke, kleinschalige wereld om ons heen, die tegelijk ook grotere thema’s aansnijden als politiek, oorlog of de invloed van sociale klasse.

Maren kwam na het behalen van haar Bachelor Theater aan Norwegian University of Science and Technology Trondheim naar Amsterdam om de regieopleiding te volgen, waar ze zomer 2012 studeerde met Een Poppenhuis van Henrik Ibsen. Maren kreeg er de ITs Ton Lutz Award 2012 voor. Direct daarna ging ze aan de slag bij Frascati Producties. Ze regisseerde Helling (2013) van de Noorse auteur Carl Frode Tiller, Ten Liefde (2013) van Ko van den Bosch en Geloof, liefde, hoop (2014) van Ödon von Horvath. Daarna regisseerde ze i.h.k.v. TA-2 (een samenwerking van Toneelgroep Amsterdam en Frascati Producties) Een bruid in de morgen (2014) van Hugo Claus. De pers was lovend. De voorstelling werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival 2015 en Camilla Siegertsz werd genomineerd voor de Colombina. Op 29 oktober 2015 zal De Wilde Eend in première gaan. Met dit stuk vol familiegeheimen keert  Maren terug naar haar landgenoot Henrik Ibsen.

Maren E. Bjørseth ontvangt samen met Frascati een tweejarige ondersteuning van het Fonds Podiumkunsten i.h.k.v. de Subsidie Nieuwe Makers.

TA-2 en Frascati Producties TA-2, het platform van Toneelgroep Amsterdam voor de ontwikkeling van (regie)talent, en Frascati Producties produceerden eerder samen Rashomon-effect (Joachim Robbrecht) en Bloedbruiloft (Julie Van den Berghe). Een bruid in de morgen (Maren E. Bjørseth) wordt de derde samenwerking in het meerjarig partnerschap dat gericht is op een stapsgewijze ontwikkeling van het regisseurschap, waarbij beide alliantiepartners hun expertise inzetten en het werken binnen grotere organisaties centraal staat

Pers

 

Video

trailer Een Bruid in de morgen

Beeld

105 minuten