• tijdelijke samenscholing

De Dood - een gebruiksaanwijzing

De Dood - een gebruiksaanwijzing

Tijdelijke Samenscholing

theater

Over

De dood - een gebruiksaanwijzing is een muzikale en poëtische poging  om het onbespreekbare bespreekbaar te maken. Een voorstelling over de dood, de slaap en over het puntje van je tong.
  
De beroemde filosoof Michel de Montaigne schrijft in één van zijn essays dat we de dood zijn vreemdheid moeten ontnemen. We moeten ons volgens hem vertrouwd met hem maken, aan hem wennen en aan niets zo veel denken als aan hem. De dood is een intrinsiek deel van het leven, en de doodontkennen staat dus gelijk aan het leven ontkennen.
Maar waarom ligt er dan - ruim vijfhonderd jaar later - nog steeds zo’n enorm taboe op de dood? Hoe krijgen we de dood - en daarmee het leven - centraler in ons spreken en denken? En waar komt toch dat vreemde gevoel van verzet vandaan dat zich elke keer weer aandient als het gaat over de dood. Dat diepe gevoel waardoor je geen woord meer uit kan brengen, waardoor al je denken stopt en waardoor je zelfs de slaap niet vatten kan?

In een halfdonkere ruimte - een wachtkamer; een voorportaal halfweg tussen hemel en aarde - proberen de twee acteurs Michiel Bakker en Carole van Ditzhuyzen grip te krijgen op de dood. Ze voeren hun publiek via één grote poëtische omweg en voortdurend in gesprek met overleden filosofen langs jeugdherinneringen en angstdromen, dwars door de hoogvlaktes van Tibet en de Keniaanse savanne, voorbij de poorten van de Hades tot aan de grenzen van ‘dat onontdekte land waarvan geen mens ooit terugkeert’. Gelijktijdig bezingt zanger en liedjesschrijver Stan Vreeken zijn persoonlijke worsteling met het evenbeeld van de dood - de slaap. Een worsteling die begonnen is toen de dood zich al tijdens zijn  vroegste kindertijd aandiende. Tijdens een gelaagd en lyrisch concert - begeleid door drie geweldige (jazz)muzikanten (Mats Voshol op drums, Dave Wismeijer op bas en Maarten Hogenhuis op saxofoon) - speelt hij zeven uitgesponnen variaties op het slaapliedje.

concept en uitvoering Tijdelijke Samenscholing (Carole van Ditzhuyzen, Michiel Bakker, Stan Vreeken) muziek Stan Vreeken bas Dave Wismeijer drums Mats Voshol Saxofoon Floris van der Vlugt saxofoon Maarten Hogenhuis dramaturgie Matthias de Koning lichtontwerp Czeslaw de Wijs productie Jonas Kraft

 

Makers

Tijdelijke Samenscholing bestaat uit de toneelspelers Michiel Bakker en Carole van Ditzhuyzen en muzikant Stan Vreeken. In hun werk mengen zij maatschappelijke en literaire bronnen met persoonlijke verhalen, thema's en gedachten. De muziek treedt daarbij altijd op als autonome stem, als extra laag in de voorstelling. Steeds opnieuw zijn de voorstellingen een balanceeroefening op de rand van waarheid en leugen, openbaar en privé, de werkelijkheid buiten en de actuele situatie op het toneel.