Beautiful Me

Beautiful Me

Holland Festival / Gregory Maqoma, Vuyani Dance Theatre

Engels, Xhosa (NL & ENG boventiteling)
theater

Over

Politieke danssolo met lichtheid als voornaamste wapen

In de solo Beautiful Me deelt choreograaf en danser Gregory Maqoma zijn bezorgdheid over de Zuid-Afrikaanse maatschappij en de politieke macht zoals die nu heerst in de hele wereld.

Maqoma – dit festival ook te zien in The Head & The Load en met de choreografieën Requiem Request en Cion – studeerde dans bij onder meer Anne Teresa De Keersmaeker en is inmiddels wereldwijd een veelgevraagd kunstenaar.

Voor Beautiful Me kreeg hij van drie choreografen bewegingsmateriaal: Vincent Mantsoe, Faustin Linyekula en de Brits-Bengaalse Akram Khan.
Drie choreografen die in hun werk dans uit hun culturele traditie verweven met het westerse idioom. Maqoma combineert deze stukken met live muziek en flarden monoloog – op zijn eigen authentieke manier, met humor en lichtheid als voornaamste wapens.

choreografie, dans Gregory Maqoma muziek naar Maurice Ravel’s Boléro artistieke bijdrage Vincent Mantsoe, Akram Khan, Faustin Linyekula regie Gerard Bester uitvoering muziek Isaac Molelekoa (viool), Joseph Makhanza (kora), Bongani Kunene (cello), Mandla Nhlapo (slagwerk), Nompumelelo Nhlapo (slagwerk) licht Michael Mannion techniek Oliver Hauser, Alexander Farmer productie Vuyani Dance Theatre

Makers

Danser, choreograaf en pedagoog, Gregory Vuyani Maqoma (1973) wordt beschouwd als een van de meest talentvolle artiesten van zijn generatie in Zuid-Afrika. Hij groeit op in Soweto en raakte eind jaren 80 geïnteresseerd in dans, een manier om te ontsnappen aan de groeiende politieke spanningen in zijn geboorteplaats. In 1990 begon hij aan zijn dansopleiding bij Moving into Dance. Hij won voor zijn eerste creatie voor dit gezelschap in 1994 de FNM Vita Pick of the Fringe prijs. In 1999 ontving hij een beurs voor een vervolgstudie bij P.A.R.T.S. van Anne Teresa de Keersmaeker. Hij richtte in die tijd ook zijn eigen gezelschap op, het Vuyani Dance Theatre. Zijn ster rijst vervolgens snel, met een groot aantal prijzen en onderscheidingen als resultaat, zoals in 1999, 2001 en 2002 de FNB Vita Choreographer of the Year, in 2006 en 2007 de Gauteng MEC Award voor Beautiful Us en Beautiful Me. Daarnaast onder meer de Tunkie Award for Leadership in Dance (2012), de New York City Bessie Award for Dance (2014) en in 2017 krijgt Maqoma de prestigieuze onderscheiding als Chevalier in de Franse Ordre des Arts et des Lettres. 

Hij werkt veel en graag samen met andere kunstenaars, zoals met Akram Khan en het London Sinfonietta, singer-songwriter Simphiwe Dana en theatermaker Brett Bailey. Maqoma is als artistiek leider onder meer betrokken bij Moving Into Dance Mophatong, het Dance Umbrella festival en is van 2004 tot 2010 verantwoordelijk voor het Nederlandse Afrovibes festival. Gregory Maqoma is nu te zien met zijn choreografieën Beautiful MeCion en Requiem Request en als choreograaf van de openingsvoorstelling van dit jaar, The Head & The Load.

60 minuten
Inleiding

Voorafgaand aan deze voorstelling vindt er een gratis inleiding plaats vanaf 20:15 uur.

Meet the artist

Op woensdag 12 juni is er na afloop van de voorstelling de mogelijkheid om de makers te ontmoeten.