Bagdad

Bagdad

Enkidu Khaled & Chris Keulemans / Frascati Producties / Monty

theater

Over

Documentair theater over jongens die op vlinders jagen en mannen die moorden.

Theatermaker Enkidu Khaled werd in 1985 in Bagdad geboren tijdens de oorlog tussen Irak en Iran. Hij werd cineast. De camera beschermde hem tegen de waanzin van het geweld. In 2007 ontvluchtte hij zijn stad. Schrijver en journalist Chris Keulemans groeide door het werk van zijn vader op in het Bagdad van de jaren zestig. Hij ontcijferde het spijkerschrift in de oudste bibliotheek ter wereld, leerde zwemmen op de sjieke Al-Wijah Club en zwierf rond met bedoeïenkinderen uit de buurt. 
 
Keulemans en Khaled delen hun geboortegrond, maar toch is er een wereld van verschil. 
Vorig jaar keerden ze allebei voor het eerst terug naar Bagdad en kwamen terug met een omgekeerde Sheherazade: zolang de moordenaar vertelt, blijft de luisteraar in leven.  
In deze documentaire theatervoorstelling wisselen de twee mannen beelden uit: zowel van schietpartijen en ontvoeringen in het chaotische Bagdad van 2005 als van een idyllische Paaszondag in 1967 op het groene gazon voor de Anglicaanse kerk. Al vertellend bieden ze twee totaal verschillende perspectieven op een stad die gaandeweg leegbloedt. 
Vertellen ze de waarheid? Zijn hun herinneringen intact of vergiftigd door de harde gruwel? Bagdad gaat over jongens die op vlinders jagen en mannen die moorden, over de lichten langs de oevers van de Tigris en een krankzinnige kidnap in het Bagdad van vandaag, over pijn en het paradijs. 
 
'Spannende performance rond treurige stadsgeschiedenis' ★★★★ Theaterkrant
 

van en met Chris Keulemans , Enkidu Khaled video Dhyaa Joda soundscape Ata Güner decor Hussein Shabeeb installatie Moayed Joda artistiek adviseur Joachim Robbrecht foto Karin van de Wiel coproductie Frascati Producties, Monty, Jamaa el Irakya 

Makers

Enkidu Khaled (Bagdad, 1985) is theatermaker en performer. Hij studeerde aan Institute of Fine Arts in Bagdad en DasArts in Amsterdam. De Irak-oorlog veranderde zijn leven: sinds 2008 woont en werkt hij in Belgie. Samen met Mokhallad Rasem maakte hij de voorstellng Iraqi Ghosts. Ook maakte hij Gecrashed (Theatermaker, Monty, Scheld'apen 2010), Kid-nap (Monty, WorkSpaceBrussels, 2012) and Dreams of Environment (Batard Festival 2012). Bij Frascati Producties ontwikkelde hij (samen met Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond en Storm Op Komst) Working Method, waarvoor hij in 2006 de Big in Belgium-prijs kreeg. Het stuk speelt momenteel op diverse plekken, voor zeer uiteenlopende groepen publiek. 

Chris Keulemans is schrijver en journalist. In 1984 richtte hij de Amsterdamse literaire boekhandel Perdu op, dat nog altijd bestaat.  In 1990 begon hij bij als programmamaker bij De Balie, centrum voor cultuur en politiek in Amsterdam. Van 1995 tot 1999 was hij hier directeur. Hij hielp onder andere bij het oprichten van Press Now, om onafhankelijke media in de Balkan te steunen. Tot 2014 was hij artistiek directeur van de Tolhuistuin, een nieuw cultuurcentrum in Amsterdam Noord. Hier wordt een mix aangeboden van muziek, theater, media, hiphop, kinderkunst en film. Keulemans publiceerde zes boeken: fictie en non-fictie en talrijke artikelen. Als journalist bezocht hij veel (post)conflict-steden als Sarajevo, Tbilisi, Beirut, Prishtina, Algiers en Ramallah.

Pers

 
75 minuten
De Nieuws BV

Chris Keulemans was te gast bij De Nieuws BV op Radio 1. Luister het interview hier terug.

Nagesprek op wo 31 jan

Lina Issa gaat na afloop van de voorstelling in gesprek met Enkidu Khaled, Chris Keulemans en Ata Guner.