Antony and Cleopatra

Antony and Cleopatra

Holland Festival / Tiago Rodrigues, Teatro Nacional D. Maria II

Engels (NL boventiteling)
theater

Over

Poetisch theater over de grootste politieke liefdestragedie

Als een van de twee namen valt, volgt daarop onherroepelijk de andere. Marcus Antonius en Cleopatra, voor eeuwig een paar. Hun relatie vermengde liefde en politiek zodanig, dat ze daarmee de politiek van de liefde uitvonden. Shakespeare schreef over hen, evenals de Griekse filosoof Plutarchus. Joseph L. Mankiewicz maakte in 1963 de monumentale film Cleopatra met Elisabeth Taylor en Richard Burton in de hoofdrollen. De Portugese theatermaker Tiago Rodrigues, wiens werk omschreven wordt als subversief en poëtisch, gebruikt al deze bronnen voor een theatrale zoektocht naar de kern van deze gedoemde liefde tussen de Egyptische koningin en de Romeinse heerser. Sofia Dias en Vítor Roriz spelen een hedendaagse Antonius en Cleopatra. Samen creëren ze een grappig en ontroerend universum, waarin de rollen zijn omgedraaid.

Makers

Tiago Rodrigues (1977) is sinds 2015 artistiek directeur van het Teatro Nacional D. Maria II (TNDM II), het Portugese nationaal theater in Lissabon. Hij staat bekend als veelzijdig theatermaker en profileerde zich als acteur, dramaturg, regisseur, producent en (toneel)schrijver. In 2018 won hij de Europe Prize Theatrical Realities. Rodrigues speelde in de film Mal Nascida (2007) van regisseur João Canijo, en hij was artistiek verantwoordelijk voor de cult-televisieserie Zapping (2016). Op 21-jarige leeftijd stopte Rodrigues bij de Escola Superior de Teatro e Cinema en sloot zich aan bij het Belgische ensemble tg STAN. Daar was hij medeverantwoordelijk voor de creatie van diverse voorstellingen, waarmee hij door 15 landen toerde. De non-hiërarchische werkwijze van dit theatercollectief, met nadruk op creatieve uitwisseling en keuzevrijheid, was van grote invloed op zijn visie als theatermaker en artistiek leider.


In 2003 richtte Rodrigues samen met Magda Bizarro het gezelschap Mundo Perfeito op, waarmee hij in een periode van 11 jaar maar liefst 30 producties realiseerde. Met zijn subversieve, poëtische podiumkunst kreeg hij een reputatie als vooruitstrevend theatermaker. Rodrigues leverde een bijdrage aan diverse Europese festivals, en buiten Europa was zijn werk te zien in Libanon, Singapore en de Verenigde Staten. Als docent is hij betrokken bij P.A.R.T.S. in Brussel, de theaterschool van Stockholm en diverse kunstopleidingen in Portugal. Verder werkte hij samen met internationale geestverwanten zoals Tony Chakar, Rabih Mroué, Tim Etchells en Nature Theater of Oklahoma. Zijn minimalistische stijl van ‘levend theater’ en originele benadering van dramaturgie werden geprezen. Recentelijk won Rodriques met het TDNM II de prijs Globo de Ouro voor de productie Sopro (2018). In 2014 presenteerde Rodrigues zijn poëzieperformance By Heart in het Théâtre de la Bastille, die in 2016 in theater Frascati in Amsterdam te zien was. In hetzelfde jaar ging de voorstelling in première die nu op het Holland Festival staat, Antony and Cleopatra.

Het Teatro Nacional D. Maria II is gelegen aan het beroemde plein Rossio, in het hart van Lissabon. Dit nationaal theater opende officieel haar deuren op 13 april 1846, ter ere van de viering van de 27e verjaardag van Koningin Maria II (1819-1853). De wortels van het theater zijn echter tien jaar ouder. Na de revolutie van 1836 besloot politicus Manuel da Silva Passos, per koninklijk decreet, de schrijver en politicus Almeida Garret te vragen om een opzet te maken voor een nationaal theater waar, ‘als een school voor goede smaak, een bijdrage kan worden geleverd aan de beschaving en morele verheffing van de Portugese natie.’ In de tien jaar tussen juridische oprichting en inauguratie huisde het nationaal theater in het vervallen Teatro da Rua dos Condes. Uiteindelijk werd het huidige Teatro Nacional D. Maria II gebouwd op de ruïnes van het Palácio dos Estaús, de voormalige zetel van Inquisitie. Jarenlang werd het TNDM II beheerd door diverse theatergezelschappen, waaronder Companhia Rosas e Brasão (1881-1898) – verantwoordelijk voor de eerste ensceneringen van Shakespeare in het Portugees, en Companhia Rey Colaço-Robles Monteiro (1929-1964) – het langst bestaande theatergezelschap van Portugal. In 2004 kwam het TNDM II onder beheer van de Ministeries van Financiën en Cultuur. Los van de eigen producties profileert het TNDM II zich met diverse internationale samenwerkingen, zoals PERFORMART (de vereniging van podiumkunsten in Portugal), het Europese netwerk Advancing Performing Arts Project en European Theatre Convention (ETC). Sinds 2014 is Tiago Rodrigues artistiek leider.

80 minuten
Meet the artist

Op woensdag 5 juni is er na afloop van de voorstelling de mogelijkheid om de makers te ontmoeten.

Inleiding

Voorafgaand aan de voorstelling is er een gratis inleiding vanaf 20:15 uur.