Claudia

Claudia

La Conquesta del Pol Sud

Spaans gesproken | NL en ENG boventiteling
theater

Over

Het aangrijpende verhaal van de Argentijnse Claudia, slachtoffer van de militaire dictatuur

Claudia vertelt het aangrijpende verhaal van Claudia Poblete, die in de jaren van het Argentijnse generaalsregime (1976-1983) als baby werd weggehaald bij haar familie en opgevoed door mensen uit de groepering die vervolgens haar biologische, linkse ouders vermoorden. Zo groeit Claudia op in een betere buurt van Buenos Aires in de vaste overtuiging dat zij Mercedes Beatriz Landa heet en dochter is van een gepensioneerde legerkolonel.

In 2000 ontdekt de dan inmiddels 22-jarige systeemingenieur dat haar leven een grote leugen is. Een verplichte DNA-test wijst uit dat zij een van de honderden ‘desaparecidos’ was: verdwenen kinderen waar al jaren naar werd gezocht. Claudia’s zaak markeert het begin van het einde van de straffeloosheid die militaire officieren tot dan toe genoten.

Haar verhaal wordt als documentair theater op de bühne gebracht door La Conquesta del Pol Sud, met Claudia als verteller. Uit haar relaas wordt stukje bij beetje duidelijk wat haar overkomen is, in combinatie met documentaire beelden en onderzoeksfeiten die het gezelschap zelf verzamelde in Argentinië.

Claudia is – na Nadia – de tweede van een trilogie getuigenissen, waarin La Conquesta del Pol Sud de relatie en frictie tussen collectieve geschiedenis en individueel leven beschrijft. Taal, journalistiek onderzoek en visuele poëzie worden gecombineerd tot een monumentaal werk over geheugen, recht en identiteit, dat niemand onberoerd laat.

'Mijn hele leven was een leugen' – Claudia Pobleto in De Morgen

regie Carles Fernández Guia dramaturgie Claudia Poblete Hlaczik spel Claudia Poblete Hlaczik, Carles Fernández Guia en Eugenio Szwarcer decor en video Eugenio Szwarcer lichtontwerp Luis Martí geluidsontwerp Damien Bazin
 

Makers

La Conquesta del Pol Sud werd in 2010 in Barcelona opgericht door Carles Fernández Giua en Eugenio Szwarcer. Ze willen de toeschouwer getuigenissen uit de eerste hand bieden van actuele en relevante topics, en van daaruit de poëzie laten vloeien.

Pers

 
80 minuten
Inleiding & nagesprek

Om 20:15 verzorgt theaterproducent en Latijns-Amerika deskundige Jonathan Offereins een inleiding (30 min, voertaal: Nederlands).

Na afloop van de voorstelling gaat hij met de makers van de voorstelling in gesprek (voertaal: Engels)

Zowel de inleiding als het nagesprek is gratis toegankelijk. Reserveren is niet nodig.