• breivik's statement

Breivik's Statement

Breivik's Statement

MILO RAU (CH / BE) / INTERNATIONAL INSTITUTE OF POLITICAL MURDER

Engels gesproken
theater

Over

In Breivik’s Statement laat Milo Rau de Noorse extreemrechtse terrorist en massamoordenaar Anders Breivik aan het woord. In deze controversiële voorstelling ensceneert hij het pleidooi dat Breivik hield voor het gerechtshof van Oslo.

In dat pleidooi licht Breivik, die 77 mensen doodde, zijn misdaad toe en beschrijft hij zijn theorieën over de teloorgang van Europa als gevolg van immigratie en multiculturalisme. Zijn verklaringen werden ten tijde van het proces ongeschikt verklaard voor publieke vertoning en verbannen van televisie. Maar net het bevreemdende karakter en de draagwijdte van de betekenis van het document zette Rau aan om het toch, in zijn geheel, aan een publiek te tonen. Actrice Sacha Ö. Soydan neemt de rol van Anders Breivik voor haar rekening.

Wat Breivik zegt, is helemaal niet zo extreem. (…) Je kan er vandaag elke verkiezing mee winnen. Schrap er tien zinnen uit, en je zou het zelfs niet herkennen.’ Milo Rau

concept en regie Milo Rau met Sascha Ö. Soydan research Tobias Rentzsch scenografie Anton Lukas video Markus Tomsche geluid Jens Baudisch productie Mascha Euchner-Martinez

Direct na afloop gaan regisseur Milo Rau, politicoloog Merijn Oudenampsen en politiek filosoof Sid Lukkassen met elkaar in gesprek over de voorstelling, o.l.v. Natasja van den Berg (maakte en modereerde talloze programma’s over politiek, mondiale rechtvaardigheid en duurzaamheid en werkte eerder als coördinator politieke programmering bij De Balie).

Merijn Oudenampsen (1979) is socioloog en politicoloog. Hij doet als promovendus onderzoek bij de Universiteit van Tilburg naar de intellectuele achtergronden van de draai naar rechts in de Nederlandse politiek met de opkomst van Fortuyn. De doorbraak van het rechtspopulisme is in Nederland overwegend beschreven als een opstand van de onderbuik. Zijn proefschrift verkent de opstand in de bovenkamer. Verder was hij gastredacteur van de 20e editie van het tijdschrift Open, De Populistische Verbeelding (2010) en co-redigeerde ‘Power to the people!’ Een anatomie van het populisme (2012). Hij schrijft regelmatig voor de Groene Amsterdammer, Krisis, de Gids, de Helling en Socialisme & Democratie.

Sid Lukkassen (1987) studeerde geschiedenis en filosofie. Hij promoveerde op het onderwerp ‘de democratie en haar media’ aan de Radbout Universiteit in Nijmegen alwaar hij ook doceerde. Hij debuteerde in 2015 met zijn boek Avondland en Identiteit over hoe de interactie tussen cultuurmarxisme en seksualiteit resulteert in een ongelijke samenleving, met een voorwoord geschreven door geestverwant Thierry Baudet. In 2017 publiceerde hij de essaybundel Levenslust en Doodsdrift rondom dezelfde thematiek. Hij publiceerde op diverse media, waaronder ThePostOnline en Elsevier, en is bekend van optredens bij Buitenhof en Café Weltschmerz. Lukkassen is tevens VVD raadslid voor de gemeente Duiven.

TO DIS/AGREE
The art of conflict

Deze voorstelling maakt deel uit van het terugkerende programma Frascati Issues. In deze editie wordt onderzocht hoe verschil van mening een plek krijgt in onze maatschappij. Een vitale democratie faciliteert niet alleen tegengestelde opvattingen, maar ook het gesprek daarover. Nu sociale media polarisering in de hand werken en het polderen vaak doel op zich lijkt te zijn geworden is het tijd voor nieuwe ruimtes en modellen. Daarom transformeert Frascati haar theaterzalen tot arena’s, parlementen, rechtbanken en onderhandelruimtes. Als ode aan het conflict.

Makers

Met zijn International Institute of Political Murder (IIPM) maakt de Zwitserse regisseur Milo Rau films en theatervoorstellingen waarin kunst, geschiedenis en politiek met elkaar verweven zijn. Zo bracht hij naast de retoriek van de Noorse terrorist Anders B. Breivik, ook het schijnproces tegen de Ceausescus, de ontstaansgeschiedenis van de Rwandese genocide en de zaak Dutroux op het podium.

Door La Libre Belgique werd Milo Rau omschreven als ‘Europa’s meest gewilde regisseur’. De vele internationale prijzen die Rau de voorbije jaren ontving, zijn hier het beste bewijs van: de Swiss Theatre Award 2014, de prestigieuze Hörspielpreis der Kriegsblinden, de juryprijs van het Festival Politik im Freien Theater en de Special Price op het Duitse Film Festival. In 2015 werd Milo Rau bekroond met de eerste Konstanzer Konzilspreis für Europäische Begegnungen und Dialog en in 2016 met de prijs voor World Theatre Day van het International Theatre Institute (ITI). 

70 + 50 min
To Dis/Agree

Deze voorstelling maakt deel uit van Frascati Issues: To Dis/Agree