• breivik's statement

Breivik's Statement

do 08 februari

Breivik's Statement

MILO RAU (CH / BE) / INTERNATIONAL INSTITUTE OF POLITICAL MURDER

Engels gesproken
theater

Over

In Breivik’s Statement laat Milo Rau de Noorse extreemrechtse terrorist en massamoordenaar Anders Breivik aan het woord. In deze controversiële voorstelling ensceneert hij het pleidooi dat Breivik hield voor het gerechtshof van Oslo.

In dat pleidooi licht Breivik, die 77 mensen doodde, zijn misdaad toe en beschrijft hij zijn theorieën over de teloorgang van Europa als gevolg van immigratie en multiculturalisme. Zijn verklaringen werden ten tijde van het proces ongeschikt verklaard voor publieke vertoning en verbannen van televisie. Maar net het bevreemdende karakter en de draagwijdte van de betekenis van het document zette Rau aan om het toch, in zijn geheel, aan een publiek te tonen. Actrice Sacha Ö. Soydan neemt de rol van Anders Breivik voor haar rekening.

Wat Breivik zegt, is helemaal niet zo extreem. (…) Je kan er vandaag elke verkiezing mee winnen. Schrap er tien zinnen uit, en je zou het zelfs niet herkennen.’ Milo Rau

‘Hoopgevend politiek theater’ ★★★★ Theaterkrant

concept en regie Milo Rau met Sascha Ö. Soydan research Tobias Rentzsch scenografie Anton Lukas video Markus Tomsche geluid Jens Baudisch productie Mascha Euchner-Martinez

FRASCATI ISSUES: TO DIS/AGREE
The art of conflict

Conflict is eigen aan een samenleving. Een vitale democratie faciliteert niet alleen tegengestelde opvattingen, maar ook het gesprek daarover. In To Dis/Agree, een nieuwe editie van Frascati Issues, onderzoekt Frascati de manier waarop verschil van mening een plek krijgt in onze maatschappij. Nu sociale media polarisering in de hand werken en het polderen vaak doel op zich lijkt te zijn geworden is het tijd voor nieuwe ruimtes en modellen. Daarom worden Frascati’s theaterzalen getransformeerd tot arena’s, parlementen, rechtbanken en onderhandelruimtes. Als ode aan het conflict.

Makers

Met zijn International Institute of Political Murder (IIPM) maakt de Zwitserse regisseur Milo Rau films en theatervoorstellingen waarin kunst, geschiedenis en politiek met elkaar verweven zijn. Zo bracht hij naast de retoriek van de Noorse terrorist Anders B. Breivik, ook het schijnproces tegen de Ceausescus, de ontstaansgeschiedenis van de Rwandese genocide en de zaak Dutroux op het podium.

Door La Libre Belgique werd Milo Rau omschreven als ‘Europa’s meest gewilde regisseur’. De vele internationale prijzen die Rau de voorbije jaren ontving, zijn hier het beste bewijs van: de Swiss Theatre Award 2014, de prestigieuze Hörspielpreis der Kriegsblinden, de juryprijs van het Festival Politik im Freien Theater en de Special Price op het Duitse Film Festival. In 2015 werd Milo Rau bekroond met de eerste Konstanzer Konzilspreis für Europäische Begegnungen und Dialog en in 2016 met de prijs voor World Theatre Day van het International Theatre Institute (ITI). 

€15 / €11,50
Frascati 1
Tickets online €2 goedkoper
To Dis/Agree

Deze voorstelling maakt deel uit van Frascati Issues: To Dis/Agree