• bis jan martens

BIS

BIS

Jan Martens & Truus Bronkhorst / GRIP

language no problem
dans

Over

BIS is een solo voor en met Truus Bronkhorst, een danseres en choreografe die in de jaren ‘80 en ‘90 hoogtij vierde in Nederland. Het is een voorstelling over opnieuw beginnen, verder gaan en niet opgeven. BIS is een rauwe performance, een bezwerend portret waarin Truus korte metten maakt met haar demonen. Het is een werk over een sterke, expressieve en eenzame vrouw. BIS is daarmee veruit het donkerste stuk uit Jan Martens’ oeuvre: een doorgedreven minimalisme pelt steeds meer lagen af, uitkomend bij niets meer (of niets minder) dan de essentie.

'BIS is hevige liefdespijn, verdriet om afscheid, vechten tegen ouderdom, onuitputtelijke kracht: het is Truus Bronkhorst.' ★★★★ de Volkskrant

van Jan Martens met Truus Bronkhorst lichtontwerp Steffie De Haan advies Marc Vanrunxt techniek Michel Spang productie Frascati Producties met dank aan ICKamsterdam

Makers

Jan Martens (°1984, België̈) studeerde aan de Fontys Dansacademie in Tilburg en voltooide in 2006 de opleiding Dans van het Artesis Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. Sinds 2010 maakt hij zijn eigen choreografisch werk dat door de jaren heen met steeds groter wordende regelmaat voor nationaal en internationaal publiek gespeeld wordt. Het werk van Jan wordt gevoed door de overtuiging dat elk lichaam kan communiceren, dat elk lichaam iets te vertellen heeft. In elk nieuw werk tracht hij de relatie tussen publiek en performer te hertekenen. 

In 2014 richtte Jan samen met zakelijk leider Klaartje Oerlemans het choreografisch platform GRIP op in Antwerpen / Rotterdam, van waaruit ze samen zijn werk produceren en spreiden en ook het werk ondersteunen van choreografen Bára Sigfúsdóttir, Steven Michel en Michele Rizzo.

GRIP EVENINGS