Beginnings: Zephyr Brüggen & Asa Horvitz

do 28 t/m za 30 oktober

Beginnings: Zephyr Brüggen & Asa Horvitz

Frascati Producties / Zephyr Brüggen & Asa Horvitz

 

Over

In Beginnings presenteert Frascati Producties een theatraal onderzoek van vier makers die dit jaar tijdens de lockdown een diploma ontvingen aan de Amsterdamse Academie voor Theater en Dans. Hun werk was enkel online of voor een zeer select publiek te zien. Nu de theaters de deuren weer openen, ontwikkelen ze voor het eerst nieuw werk na het afstuderen. In de vorm van een double bill presenteren de makers een eerste proeve na een maand werken.  

Erasmus Mackenna (ATD Regie 2021) & Gerben Vaillant (ATD Mime 2021)
21, 22 en 23 oktober
Asa Horvitz (DAS Theater 2021) & Zephyr Brüggen (ATD Regie 2021)
28, 29 en 30 oktober 
 
A DREAM THAT BELONGS TO NO ONE (EEN DROOM DIE AAN NIEMAND TOEBEHOORT)  
Asa Horvitz / Frascati Producties 
Soms spookt er een droom door mijn hele lichaam. Hij is plakkerig, ruw en bezorgd me een constante druk op mijn borst, buik en kruis. De beelden en gevoelens achtervolgen me dagenlang en er is iets dat bijna onmerkbaar, verandert in mij. Het is fascinerend dat een droom toch altijd samenhangend is, ondanks zijn willekeurige opéénvolging van beelden - whatever images. Hij is specifiek en exact tot in de details. Hij roert mij en ik weet dat hij ergens vandaan moet komen, ook al kan ik niet zeggen waar precies vandaan. Ik voel dat hij mijn aandacht vraagt.
Performers bespelen lange draden, afgestemd op de frequenties van de ruimte, een sonisch landschap scheppend waarin het publiek wordt uitgenodigd om de tijd voorbij te laten gaan. Middels een proces waarin lied, gebaar, en dans worden geschikt en herhaald, creëren de performers een ruimte waar beelden -whatever images- worden opgeroepen, van zich laten horen, bevraagd kunnen worden…
 
met en van Szymon Adamczak, Nahuel Cano, Asa Horvitz, Venuri Perera, Oneka von Schrader, Camille Verhaak advies Anne Breure & Joachim Robbrecht coproductie DAS Theatre met dank aan Scott Gibbons, ResKeil, David Bruin, Andrea Bozic, Jaxyn Randall, Cara Hoffman 
 
Asa Horvitz is een componist en performance maker uit de Verenigde Staten. Hij studeerde af van DAS Theatre in 2021. Momenteel woont en werkt hij in Amsterdam.  
Hij is geboeid door de spanning tussen formele structuren en de natuur van elementen als geluid, beweging, kunstmatige intelligentie, beeld, en fauna. In zijn werk brengt hij deze paradox tot leven door een ruimte te creëren die tot de verbeelding spreekt van zijn publiek. Horvitz studeerde compositie met Alvin Lucier en Anthony Braxton, en wijdde zich 7 jaar lang aan de studie van psychoanalyse en de wetenschap van dromen. Als performance artiest werkte hij aan producties die wereldwijd langs grote festivals tourden samen met Scott Gibbons/Romeo Castellucci en Lucasz Korczak. Als muzikant zit hij met Carmen Rothwell in de band VALES en werkte hij met spirituele gezelschappen aan religieuze zang. Eerder waren zijn performances te zien bij o.a. The New Museum (VS), Microscope Gallery (VS), LaMama ETC (VS), PRELUDE Festival (VS), Living Arts Museum (VS), CounterPULSE (VS) en Teatr Polski Wroclaw (PL). Recent werd zijn werk ondersteund door Goethe Institut Hong Kong, Fondazione Prada Milano, deSingel en IMPOSSIBLE BODIES.
 
The Ends
Zephyr Brüggen / Frascati Producties 
Kosmologen voorspellen verschillende scenario’s voor het einde van het universum. Als het universum begonnen is met de Big Bang zou het allemaal kunnen eindigen met de Big Whimper, of juist de Big Lurch, de Big Brake, de Big Decay, de Big Slurp, de Big Crunch, of zelfs de Big Brunch.
Regisseur Zephyr Brüggen probeert in The Ends kosmologische vraagstukken met een massa van 10 tot de 53e kilogram met een tijdsspanne van 10 tot de 100e jaar te vertalen naar de ruimte en tijd tussen de vier muren van Frascati 2. Daar boort ze naar diepere tijdlagen in deze vluchtige eeuw. The Ends is een schaalexperiment. The Ends is een maquette van het universum en een repetitie voor het einde der tijden. De vraag die er op het spel staat is enorm, namelijk: hoe groot zijn wij mensen? Hoe kunnen we ons enerzijds verhouden tot de diepere tijdslagen die aan onze aarde ten grondslag liggen, en anderzijds tot de prangende vragen waar we in het hier en nu voor staan? Hoe doorvoelen we enerzijds dat onze aanwezigheid op deze aarde eindeloos klein is, en kunnen we anderzijds geloven dat we verandering teweeg kunnen brengen en kunnen vechten tegen de destructie van de aarde die de mens zelf teweeg heeft gebracht?
 
met & door Musia Mwankumi & Zephyr Brüggen broodkunst Paulien Koning met dank aan Ralph Wijers
 
 
Zephyr Brüggen (1994) is een theaterregisseur opgegroeid in Amsterdam en Italië. Met haar voorstellingen probeert ze filosofische vragen zintuiglijk te maken, en publiek, politiek, en wetenschap met elkaar te verbinden middels schoonheid en abstractie. Theater is voor haar een evolutionaire kracht, waarmee we ons een nieuwe wereld voor kunnen stellen. Tijdens haar studie aan de regieopleiding in Amsterdam maakte ze met collectief Babylon de eerste voorstelling live op Zoom ooit: Woyzeck, een digitale waanvoorstelling. In 2021 studeerde ze af met een locatievoorstelling in het bos, De laatste voorstelling ooit, en een voorstelling in de grote zaal, Lizzy en de Bacchanten. Deze laatste voorstelling werd bekroond met de André Veltkampbeurs.

 

€13/ €8
Frascati 2

In deze double bill presenteren Asa Horvitz (DAS Theater 2021) & Zephyr Bruggen (ATD Regie 2021) hun eerste proeve na een maand werken.