As you like it /Zoals het u bevalt

As you like it /Zoals het u bevalt

Maatschappij Discordia

theater

Over

Shakespeare’s tijdloze klucht in een fris jasje

De tekstacrobaten van Maatschappij Discordia openen het jaar met een van ’s werelds beroemdste komedies, vol hilarische verwikkelingen rond (seksuele) identiteit, romantische liefde en mannelijke superioriteit. Maar As You Like It is tegelijk een klassieke ‘pastorale’, waarin verschillende personages de stad ontvluchten om zich in de vrije natuur over te geven aan bespiegelingen over het leven en de maatschappij. Onder de oppervlakte spelen thema’s die Shakespeare later verder zou uitwerken. Zo vormen de familieoorlog en de politieke instabiliteit waar Rosalinde en haar vrienden voor vluchten een voorafspiegeling van de dilemma’s van de oude Koning Lear. En Jaques, de beroepsmelancholicus en eeuwige reiziger, lijkt nauw verwant aan die latere existentiële twijfelaar, prins Hamlet. Een stuk met vele lagen, vol meesterlijke grappen en waardevolle inzichten. Zoals het u bevalt, of: As You Like It!

De grens tussen gekte en genialiteit is een flinterdunne. Maar de genialiteit wint het bij toneelgezelschap Maatschappij Discordia’ – De Theaterkrant over Hardop

Van & met Annette Kouwehoven, Maureen Teeuwen, Miranda Prein & Jan Joris Lamers

 

Makers

Maatschappij Discordia maakt al dertig jaar intelligent, kritisch toneel met minimale middelen. Het gezelschap streeft naar een vorm van theater waarbij het publiek wordt uitgedaagd om mee te denken over alle 'voorstellen' die op het toneel worden gepresenteerd; om mee te zoeken naar de inhoud achter het verhaal, naar het 'waarom' van de voorstelling. Hiervoor gebruiken zij afwisselend het grote twintigste-eeuwse toneelrepertoire en zelf samengestelde montagestukken. Vorig seizoen speelden zij bij Frascati Weiblicher Akt 6: Oedipus Unbound, Hardop (conflict as a way of getting attention) en samen met ’t Barre Land en De Theatertroep Fin de Saison. Eerder dit seizoen speelden ze Lady Macbeth, het zevende deel in een serie voorstellingen vanuit vrouwelijk perspectief.

Beeld

105 minuten