Weiblicher Akt 9 - L' Amour Duras

Weiblicher Akt 9 - L' Amour Duras

Maatschappij Discordia

theater

Over

‘De geheimzinnige dood te sterven van minnaars zonder liefde’.
 
Wat spreekt meer tot de verbeelding en wat is ongrijpbaarder dan De Liefde? Niemand weet precies wat het is en toch bepaalt het in grote mate onze levens.
Na de serie Weiblicher Akt, waarin ze vrouwen als Iokaste, Lady Macbeth en Marguerite Gautier een andere afloop van hun levensverhaal gunden, begint Maatschappij Discordia nu met een serie over De Liefde, zoals die door vrouwen wordt beschreven. Hoe komen we aan onze ideeën over hoe relaties zouden moeten zijn en werken ze nog wel voor ons?

In dit eerste deel L’Amour Duras verdiepen ze zich in het werk van Marguerite Duras (1914-1996). Als geen andere schrijfster was ze haar hele leven hartstochtelijk bezig om de liefdeservaring onder woorden te brengen in allerlei variaties: het jonge meisje en de oudere minnaar, de afwezige geliefde, de incestueuze liefde, de driehoeksverhouding en uiteindelijk de grote liefde met de veel jongere (homoseksuele) man. In deze voorstelling zullen ze fragmenten uit haar romans en toneelwerk associëren met eigen verhalen om zo tot een voor ons kloppend beeld van dit grote fenomeen Liefde te komen.
Voor komende jaren staan onder andere gepland: Love Sontag en Liebe Jelinek.

Geïnspireerd door Paul Verhaeghe, die het in zijn boek Liefde in tijden van eenzaamheid zo prachtig omschrijft: ‘Iets geven wat je niet hebt, iets ontvangen wat niet gegeven kan worden’.

‘Zelfs als alles gelogen zou zijn, zou het echt gebeurd zijn.’  Theaterkrant
'Pijnlijke openingszet in serie over veelkoppig monster 'De Liefde'  Het Parool
'Een liefdevolle voorstelling' Haarlems Dagblad

van en met Margijn Bosch (’t Barre Land), Annette Kouwenhoven, Miranda Prein, Jan Joris Lamers

90 minuten