• Faust 3

Faust 3

Faust 3

Bread and Puppet Theater (US)

in English
theater

Over

Eén van Amerika’s oudste en meest vermaarde onafhankelijke gezelschappen komt naar Nederland! Bread & Puppet Theater, wereldberoemd om zijn geëngageerde (locatie)voorstellingen, strijkt neer in Frascati. Samen met een groep lokale kunstenaars belichten zij de maatschappij door de ogen van de underdog. Hebben we, net als Goethe’s Faust, een pact met de duivel gesloten? En welke rol kan de onderklasse spelen in het doorbreken van de bestaande orde? Poppen, maskers en objecten vloeien samen tot een grotesk droomlandschap waarin, als in een spiegelpaleis, de grote thema’s van vandaag een nieuw perspectief krijgen. Een groteske collage van de wereld anno nu, op zoek naar nieuwe wegen.

Bread and Puppet Theater is één van Amerika’s oudste en meest vermaarde onafhankelijke theatergezelschappen, opgericht in 1963. Onder de slogan “Cheap art and Political Theater” maken zij beeldende, maatschappelijk geëngageerde voorstellingen met soms meer dan levensgrote poppen. Met hun theater voerde de groep onder meer actie tegen de oorlog in Vietnam, voor de sluiting van een kerncentrale in Vermont en ter ondersteuning van de Occupy-beweging. In 1978 was de groep te zien in het Holland Festival en ontvingen zij één van de vier Erasmusprijzen die dat jaar speciaal gewijd waren aan bijzonder en vernieuwend poppentheater.

Deze productie komt tot stand dankzij een samenwerking tussen Frascati en BAK (Basis voor Actuele Kunst) in Utrecht. BAK organiseert tentoonstellingen en lezingen, publiceert boeken en werkt samen met hedendaagse kunstenaars, theoretici, schrijvers, curatoren en andere instellingen.

Faust 3 maakt deel uit van Frascati Issues: De (on)vertelde stad. In de eerste week van november staat Frascati in het teken van de inwoners van Amsterdam. Theatermakers, stedelijke instellingen, vooraanstaande denkers en betrokken bewoners richten een theatraal onderzoekscentrum in en buigen zich over de verschillende gemeenschappen van de stad. Hoe gedeeld of ongedeeld is Amsterdam eigenlijk? Welke stemmen klinken er? Welke verhalen zijn nog onverteld?

Met Frascati Issues worden brandende maatschappelijke kwesties onder de loep genomen. Via voorstellingen, performances, debat en alles daar tussenin bieden we een andere blik op de wereld van vandaag. Ieder keer met een nieuwe focus en altijd in nauwe samenwerking met organisaties uit het maatschappelijke veld.

 

Frascati Issues

Deze voorstelling maakt deel uit van Frascati Issues: De (on)vertelde stad. Lees hier meer over het hele programma.

we are public

4 nov is de voorstelling opgenomen in het aanbod van we are public