Explorer/Prometheus Ontketend

Explorer/Prometheus Ontketend

Urland

theater

Over

Welke krachten hebben we ontketend met het internet?

Het is 1994, het jaar van de eruptie van het Wereld Wijde Web. Achter het scherm opent zich een nieuwe wereld vol duizelingwekkende dimensies en ongekende beloftes. De cybernauten van Urland en Crew keren terug naar dit gedenkwaardige moment. Met behulp van ‘immersieve technologie’ voeren zij het publiek mee naar de inmiddels zo vertrouwde werkelijkheid binnen de werkelijkheid. Hoe hanteren we de vrijheid die daar heerst? Blijven we zelf nog mensen van vlees en bloed? En waar zijn we eigenlijk? Een episch avontuur voor de 21e eeuw, verteld in een stormachtige mix van klassieke tragedie en electronic art.

‘Na de hectiek is er ruimte voor inkeer. […] We worden weer met beide benen op de grond gezet met een  prachtige dialoog waarin de voorspellingen van visionair en technisch genie Prometheus weerklinken.’ (****) de Theaterkrant

"Zo is de voorstelling Explorer/Prometheus ontketend technisch baanbrekend, met acteurs in live-action suits, van die interactieve pakken waarmee Hollywood Gollum liet leven in Lord of the Rings. Inhoudelijk overdondert hij ook. ‘B.C.’ betekent voor Urland niet ‘before Christ’ maar ‘before Computer’, met 1994 als het jaar nul, want toen bekeerde de wereld zich tot internet. De mens erkent internet hier als universum. Hij versmelt met zijn avatar en belandt, boldly gone where no man has gone before, in het grote niets van de onsterfelijkheid" (NRC Joyce Roodnat)

concept & spel Ludwig Bindervoet / Mathieu Wijdeven, Thomas Dudkiewicz, Marijn Alexander de Jong, Jimi Zoet & Eric Joris dramaturgie Florian Hellwig technologie Koen Goossens (CREW) techniek Siemen van der Werf & Olmo Claessens productieleiding Sarah Steeman (Urland) & Vicky Vermoezen (CREW) productie Productiehuis Rotterdam & CREW met de steun van Fonds Podiumkunsten, Fonds21, BesteBuren & Prins Bernhard Cultuurfonds in samenwerking met BUDA Kunstencentrum, EDM, Dreamspace, Universiteit Hasselt - iMinds & Natural Point - Optitrack

Makers

Performancecollectief Urland is opgericht in 2010, door toenmalige tweedejaars studenten van de Toneelacademie Maastricht. Urland maakt beeldende, muzikale en fysieke performances met een operateske inslag en een flinke dosis humor. Samen met Frascatimaker Naomi Vellissariou maakten zij eerder Kwartet: een powerballad. Explorer – Prometheus ontketend vormt samen met MS DOS – Prometheus geketend en Internet of things – Prometheus de Vuurbrenger een trilogie over de opkomst, expansie en grenzeloze belofte van het internet.