4.48 Psychosis

4.48 Psychosis

NTGent (BE)

Engels
theater

Over

Twee interpretaties van Sarah Kane’s beroemde zwanenzang

Sarah Kane geldt als één van de meest invloedrijke en eigenzinnige toneelschrijvers van de 20e eeuw. 4.48 Psychosis zonder twijfel haar meest krachtige stuk, is een bewogen en zinderende gedachtestroom over willen-maar-niet-kunnen-leven, geschreven enkele maanden voordat zij zich van het leven beroofde in een toestand van diepe depressie.  

Lien Wildemeersch en Benjamin Cools gingen elk de confrontatie aan met deze aangrijpende tekst. Het resultaat is een duet van twee heel verschillende, persoonlijke interpretaties, twee monologen die niet alleen de pijn en angst van het leven verwoorden, maar ook de liefde om te leven en het willen leven omwille van de liefde.

'Bloedmooie regie '- **** De Standaard lees hier

‘Deze 4.48 Psychosis is een eerbetoon aan wat we al te vaak als evidentie zijn gaan beschouwen: dat de acteur meer is dan de persoon die daar op scène speelt, maar cruciaal de uitkomst van de voorstelling bepaalt.’ – **** De Morgen lees hier

tekst Sarah Kane regie Jan Steen spel Lien Wildemeersch & Benjamin Cools productie KASK, School of Arts Gent & Corpus Ca. i.s.m. NTGent assistentie Fabrice Delecluse

De Britse toneelschrijfster Sarah Kane (1971 – 1999) schreef in haar korte leven een drietal monologen, vijf volwaardige toneelstukken en een kort filmscript. Haar pessimistische en soms zeer expliciete en gewelddadige schrijfstijl wordt wel vergeleken met die van de Oostenrijkse Nobelprijswinnares Elfrife Jelinek. 

Acteur, regisseur en theatermaker Jan Steen werkte bij gezelschappen als Arca, Cie De Koe, DASTHEATER, De Korre, NTGent, Theater Zuidpool en De Werf. Naast zijn praktijkwerk is hij sinds 2008 is hij onderzoeker Drama aan de Hogeschool Gent.

Video

Trailer 4.48 Psychosis
150 minuten
FRASCATI ISSUES

Deze voorstelling is onderdeel van Frascati Issues: Staat van Waanzin. Bekijk hier het hele programma.