Wat we normaal niet horen

do 27 t/m za 29 februari

Wat we normaal niet horen

Laura van Dolron

theater

Over

Een viering van de zogenaamde zwakkeren van de samenleving die eigenlijk de sterken zijn.
 
We hebben allemaal een verhaal, maar niet elk verhaal wordt gehoord. Stand-up philosopher Laura van Dolron vroeg Het Zuidelijk haar een jaar lang op blind dates te sturen naar plekken waar mensen zijn, die je normaal niet hoort. Ze ontdekte verhalen die wondermooi, soms verdrietig of pijnlijk en vaak hoopvol zijn.
 
Van Dolron ontmoette mensen in onder andere in tbs-kliniek, een hospice, bij de AA en in een dagopvang voor dakloze illegalen. “Deze mensen hebben een indrukwekkend levensverhaal en zullen zelden aan talkshowtafels komen. De schreeuwers laten zich wel horen, maar de mensen die niet de macht of de behoefte hebben om zich te uit te spreken, hebben vaak meer zinnigs te vertellen.”
 
Denk aan een jongen zonder huis en paspoort, een topcrimineel die hulpverlener werd, een man die moederziel alleen ter wereld kwam, alcoholist werd en uitgroeide tot de godfather van een AA-groep en een meisje dat niet mag eten van zichzelf maar wel de energie heeft anderen te troosten.
 
Wat we normaal niet horen’ is een reisverslag, een inspirerende monoloog doorspekt met momenten waar Van Dolron live met de mensen die ze ontmoette reflecteert. Laura praat niet alleen óver de mensen die zij ontmoette maar ook mét. Van Dolron deelt het podium met onder andere Marcio, Laura Bruin en Steve Aernouts. Muzikant Frank van Kasteren staat haar net als in de voorstelling ‘Een antwoord op alle vragen’ muzikaal bij en componeert live muziek. De Volkskrant omschreef haar laatste voorstelling als een ‘originele vorm van participerend ervaringstheater' en met dit onderzoek gaat zij verder op deze weg.
 
“Ik heb veel mensen ontmoet die hebben moeten roeien met de riemen die ze kregen, hebben moeten leren lachen met tegenwind. Zij zijn de inspiratie voor deze viering van de zogenaamde zwakkeren van de samenleving die natuurlijk eigenlijk de sterken zijn.”
 
“Ik heb een jongen ontmoet die geen huis of paspoort had, en toch blaakte van het zelfvertrouwen. ‘Het is het enige wat ik heb,’ zei hij. En een man die helemaal alleen geboren werd, niemand kon voor hem zorgen. Hij werd alcoholist. En daarna godfather van een AA groep, waar hij honderden mensen redde. Op zijn begrafenis kreeg hij een staande ovatie… zo alleen als hij kwam, zo met liefde omringd ging hij.”
 
Het Zuidelijk Toneel maakt elk seizoen tenminste één project, die gemaakt is op basis van ontmoetingen met en verhalen van gewone bijzondere mensen uit onze samenleving.
Artistiek directeur Piet Menu: “Laura van Dolron heeft de ontwapenende gave om een publiek op het gemak te stellen en tegelijkertijd te confronteren met moeilijke vragen en persoonlijke bespiegelingen. In deze voorstelling met echte mensen wordt de warmte nog warmer, worden de blikken nog intenser en de vragen nog indringender.”

concept, regie en spel Laura van Dolron artistiek advies Piet Menu en Steve Aernouts dramaturgie Céline Buren met o.a Toon Walravens, Marcio, Laura Bruin, Steve Aernouts artistieke ondersteuning en project assistentie Corinne Heyrman

 

Makers

Laura van Dolron creëerde haar eigen genre stand-up philosophy. Sinds 16 jaar maakt zij succesvoorstellingen in Nederland en België. Ze staat als zichzelf op het podium en neemt het publiek mee in haar filosofische, lichtvoetige, troostrijke en humoristische gedachtenkronkels. Haar werk staat in het theater, maar is veel meer dan toneel. Stand-uppen, preken, dichten en filosoferen, ze doet het allemaal.  

In een wereld waar Trump president is en iedereen zichzelf vorm geeft via Facebook en Instagram moet je als theatermaker waarachtig zijn in plaats van een performance op te voeren” , vindt Laura. “Af en toe lijk ik meer voeling te hebben met dominees en therapeuten.”

Laura won diverse theaterprijzen. De jury van het Vlaams Theaterfestival schreef: ‘Van Dolron heeft iets van een vrouwelijke Woody Allen en ze verdient het om een net zo groot publiek te bereiken als de meester zelf.’ Naast haar voorstellingen trekt zij als action writer de wereld in om live columns tijdens een debat of andere bijeenkomst. Schrijven op het podium zoekt zij naar verbanden, ontregeling, ontroering en kwetsbaarheid. Naast theatermaker is zij ook regisseur, performer en schrijver. De teksten van haar voorstellingen Liefhebben en WIJ zijn in boekvorm uitgegeven door ISVW Uitgevers.

 
€17,-/ €13,50
Frascati 1
Tickets online €1 goedkoper