Climatic Dances - The Lecture & Artist Talk

Climatic Dances - The Lecture & Artist Talk

Amanda Piña (MX / CL / AT)

Engels gesproken
 

Over

Climatic Dances: The Lecture | Amanda Piña
Climatic Dances is het vijfde deel in de serie Endagered Human Movements, een langlopend project van choreograaf Amanda Piña waarin zij de wereldwijde afname van culturele en biologische diversiteit onderzoekt. Voor het vijfde deel liet zij zich inspireren door het werk van de Mexicaanse antropoloog Alessandro Questa. Questa deed onderzoek naar twee ‘traditionele’ dansen die de Masewal, bewoners van de Mexicaanse deelstaat Puebla, opvoeren in antwoord op klimaatverandering en verwoestende gevolgen van mijnbouw in de regio. Piña gaat in op de vraag hoe we ons een wereld zonder ‘vooruitgang’ kunnen voorstellen en welke rol dans hierbij kan spelen, als bewegingsvorm waarin mensen zich verhouden tot elkaar én hun omgeving. In Climatic Dances - the lecture gaat Piña uitgebreid in op haar onderzoek, ondersteund met choreografisch en ander beeldmateriaal. In maart 2020 gaat de voorstelling in première bij Tanzquartier in Wenen.

Onder de titel Endangered Human Movements doet choreograaf Amanda Piña sinds 2014 wereldwijd onderzoek naar traditionele bewegingsvormen en -praktijken die dreigen te verdwijnen. Met performances, workshops, installaties, publicaties en een online archief tracht zij dit vluchtige erfgoed te redden van de vergetelheid en door reconstructie en nieuwe context het sluimerend potentieel van deze tradities te ontsluiten.

Artist Talk | Amanda Piña, Nicole Beutler, Suzan Boogaerdt, Bianca van der Schoot, Alexandra Broeder o.l.v. Anne Breure
Aansluitend op de Lecture Performance vervolgt het programma met de Artist Talk waarin Amanda Pina met kunstenaars Nicole Beutler, Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot en Alexandra Broeder in gesprek gaat. Makers die in hun performatieve werk het posthumanisme, de veranderende relatie van de mens tot de omgeving en de verhouding tussen mens en niet-mens onderzoeken. We gaan in gesprek over de betekenis van kunst in een posthumane wereld. Over de verbeeldingskracht van kunst om mogelijke toekomstscenario’s te schetsen. Want hoe transformeert de kunst mee wanneer de mens niet langer maatgevend is?

concept Amanda Piña moderator artist talk Anne Breure gastsprekers Amanda Piña Nicole Beutler, Suzan Boogaerdt & Bianca van der Schoot, Alexandra Broeder

Makers

Choreograaf, danser en cultureel werker Amanda Piña (MX/CL/AT) woont en werkt in Wenen en Mexico-Stad. Haar werk richt zich op de ‘dekonolisatie’ van kunst, met een focus op de politieke dimensie van dans, de bewegingsvorm waarin mensen zich verhouden tot elkaar én gezamenlijk tot hun omgeving. Haar performances zijn eigentijdse rituelen gericht op het opheffen van ideologische scheidslijnen: tussen eigentijds, modern en traditioneel, tussen mens, dier en plant, tussen natuur en cultuur. Amanda Piña wil werk maken dat uitstijgt boven het format van een ‘product’ en dat kan fungeren als kader voor nieuwe (zintuiglijke) ervaringen.

Het werk van Amanda Piña binnen het artistieke platform nadaproductions is te zien geweest in onder andere Tanzquartier (Wenen), MUMOK en ImpulsTanzFestival (Wenen), Fondation Cartier (Parijs), DeSingel (Antwerpen), Royal Festival Hall (London), STUK (Leuven), Buda (Kortrijk), Beursschouwburg (Brussel), Tanz NRW (Düsseldorf), Hebbel am Uffer (Berlijn), en NAVE & Festival Internacional Santiago a Mil (Chili). Piña geeft leiding aan nadaLokal in Wenen, een gallerieruimte gespecialiseerd in dans en performance. Daarnaast werkt zij aan het langlopende project Endangered Human Movements.