Softmachine

Softmachine

Choy Ka Fai (SGP)

dans

Over

Twee portretten van de nieuwe Aziatische dans

Een encyclopedie van het nieuwe Aziatische danslandschap, zo laat het project van theatermaker, beeldend kunstenaar en ontwerper Choy Ka Fai zich het best omschrijven. Hij sprak met 88 dansmakers in vijf landen en maakte een documentaire over de invloed van de lokale context op hun leven en werk. Met een aantal van hen maakte hij ook een voorstelling, waarvan er twee te zien zijn in dit programma.

In een mix van video, fotografie, live performance en installatie onderzoeken de Chinese danser Xiao Ke en fotograaf Zhou Zihan de invloed van censuur, het gevoel voortdurend gecontroleerd te worden. De Indiase performer Surjit Nongmeikapam toont de invloed van post-koloniale machtsverhoudingen in een werk dat verschillende vormen van klassieke Indiase dans en martial arts combineert met moderne dans.

Theatermaker, beeldend kunstenaar en ontwerper Choy Ka Fai onderzoekt in zijn werk de conditionering, de expressie en het ‘geheugen’ van het menselijk lichaam. Dit onderzoek mondt uit in projecten op het snijvlak van kunst, technologie en design. In West-Europa was zijn werk de afgelopen jaren ondermeer te zien bij Sadler’s Wells (London), ImPulsTanz Festival (Wenen) en Tanz Im August (Berlijn).

'Aziatische kunstenaars bespreken hun praktijk op indringende wijze' ★★★★ Theaterkrant

'Een juweel van een performance met opwindend contemporain materiaal, en zo briljant gedanst als je het maar zelden ziet.'- Neue Zürcher Zeitung

‘SoftMachine is an affirmation on the individuality and struggles of contemporary dance artists across Asia. Ka Fai investigates and extends the boundaries of choreography into the documentary, it is an innovative and bold production contemplating dance and life as an inseparable contour.’ – Ezekiel Olivera, FiveLineAsia, Singapore

'Soft Machine is an immense project, encompassing short documentary films, collaborative performances and lectures. The attempt to examine the vocabulary of gesture on its own terms becomes a task of Fibonacci-esque complexity, spiralling in from continent to country to city to scene to YouTube references to in-jokes’ – Hettie Judah, ArtReview, London

Installatie Choy Ka Fai
Bij de voorstelling Softmachine presenteert Explore Festival de 88 documentaire videoportretten van Choy Ka Fai die hij bijeen heeft gebracht in een installatie die intussen in diverse steden in Azië, Australië en Europa te zien was. De installatie reist mee met de voorstelling en is in de foyer van het theater te zien.

credits XiaoKe x ZiHan:
concept, regie & documetaire Choy Ka Fai performance & choreografie XiaoKe & Zhou Zihan dramaturgie Tang Fu Kuen geluidsontwerp Zhou ZiHan lichtontwerp Andy Lim (Stage “LIVE”) productieleiding Yap Seok Hui

credits Surjit:
concept, regie, performance & documentaire Choy Ka Fai performance & choreografie Surjit Nongmeikapam dramaturgie Tang Fu Kuen geluidsontwerp Zulkifle Mahmod lichtontwerp Andy Lim (Stage “LIVE”) productieleiding Yap Seok Hui

Explore Festival
Het Explore Festival is een samenwerking van negen Nederlandse theaters om voorstellingen uit andere culturen en verre windstreken in Nederland te laten zien. De voorstellingen in het Explore Festival laten zien wat er in theaters elders op de planeet gebeurt. Het festival programmeert voorstellingen van makers met (voor ons) onalledaagse, prikkelende perspectieven. Dat zijn er veel, en met afwijkende codes en een andere (theatrale) taal is hun werk verrassend.

In Amsterdam worden twee voorstellingen in Frascati getoond en twee in de Stadsschouwburg. De voorstellingen Ottof en Softmachine staan in Frascati op het programma. In dezelfde twee weken zijn de voorstellingen La Dictadura de lo Cool en Under Siege te zien in de Stadsschouwburg.
 

Makers

Danser Xiao Ke (China) begon haar training in de klassieke Chinese dans, een basis die zij in haar eigen werk combineert met moderne dansvormen. Samen met fotograaf en audio-visueel kunstenaar Zhou Zihan (China) maakt zij performances en installaties waarin extreme expressies van lichaam centraal staan, als reflectie op de sociale en politieke context van hun land.

De jonge danser Surjit Nongmeikapam (Manipur, India) studeerde verschillende vormen van klassieke Indiase dans en martial arts. Hij is één van de eerste dansers in Manipur die een kruisbestuiving zoekt van deze traditionele stijlen met moderne dans.

Theatermaker, beeldend kunstenaar en ontwerper Choy Ka Fai onderzoekt in zijn werk de conditionering, de expressie en het ‘geheugen’ van het menselijk lichaam. Dit onderzoek mondt uit in projecten op het snijvlak van kunst, technologie en design. In West-Europa was zijn werk de afgelopen jaren ondermeer te zien bij Sadler’s Wells (London), ImPulsTanz Festival (Wenen) en Tanz Im August (Berlijn).

100 minuten
Explore Festival

Deze voorstelling maakt deel uit van Explore Festival. Klik hier voor meer info.

Combinatievoordeel

Bezoek La Dictadura de lo Cool of Under Siege in de Stadsschouwburg in combinatie met Softmachine en betaal voor twee voorstellingen maar €37,50 (i.p.v. €52,-) Hoe het werkt? Bij het bestellen van kaarten voor La Dictadura de lo Cool en Under Siege kan een combinatiekaart onder 'kaartsoort' geselecteerd worden, et voilà!