Rijgen

Rijgen

NTGent

theater

Over

 
De verborgen hoeken van lust en liefde in onze tijden.
 
In een estafette van scènes leven acteurs Louis van der Waal, Ariane van Vliet en Peter Seynaeve zich in in de wereld van lijdende geliefden en genotszoekers.

Taboes worden niet geschuwd wanneer de drie acteurs van NTGent de 21e eeuwse relatie in al haar vormen verkent. De titel Rijgen zinspeelt op een befaamde klassieker over liefde en lust van Arthur Schnitzler. In dat stuk wordt in tien scènes een portret van de seksuele moraal in het fin de siècle geschilderd. Geïnspireerd door Schnitzler belichten regisseur Sarah Moeremans en schrijver Joachim Robbrecht de donkere hoeken van lust en liefde in onze tijden.

De hitte van het toneellicht, de tastbaarheid van het decor en de acteurs maakt de voorstelling tactiel en sensueel. Citaten uit smeuïge popsongs en erotiserende teksten van Roland Barthes, Alain Badiou, Srećko Horvat, Julia Kristeva en Luce Irigaray toveren een blos op je wangen.

 
'Rijgen is een opvallend opgewekte, lichte, soms zelfs erg grappige voorstelling over lust en liefde'  ★★★★ de Volkskrant
 
'naast een bijzonder grappig stuk (alle pluimen naar het fantastische acteurstrio Peter Seynaeve, Ariane Van Vliet en de Nederlander Louis van der Waal), ook doorleefd en menselijk.' ★★★★ Het Nieuwsblad
 
'Integere vrijplaats voor onderdrukte gevoelens en verlangens' ★★★★NRC
 
'De oprechtheid waarmee de makers in het gevoelsleven van een en ander zijn gedoken, zorgt voor een ontvankelijke sfeer, die vooroordelen doet vervliegen. Alleen al daarom mag ‘Rijgen’ best taboedoorbrekend heten.' ★★★★ Trouw
 
 
tekst Joachim Robbrecht regie Sarah Moeremans spel Ariane Van Vliet, Peter Seynaeve en Louis van der Waal met steun via de Belgische Tax Shelter foto Michiel Devijver

 

Makers

Regisseur Sarah Moeremans en schrijver Joachim Robbrecht maakten recent een serie voorstellingen waarin ze het theaterrepertoire en iconische volksverhalen als Bambi en Robin Hood bevroegen vanuit een hedendaags perspectief. In plaats van de klassiekers uit ons Westers cultureel archief slechts te herinterpreteren, breken ze die open en herschrijven ze. 

Sarah Moeremans studeerde beeldende kunst, acteren, regie en filosofie. Ze maakte furore met haar gezelschap Moeremans&sons en ontwikkelde voorstellingen bij gezelschappen als Orkater, NNT en Tg Oostpool. Haar werk wordt gekenmerkt door een sterke acteursregie, een liefde voor hedendaagse teksten, een combinatie van maatschappelijk engagement en gevoel voor ironie.

Joachim Robbrecht is schrijvend regisseur en belicht in zijn werk de donkere hoeken van de Nederlandse cultuur en Europese geschiedenis op satirische wijze. Oorlog, liefde, kolonialisme en migratie zijn belangrijk thema’s in zijn werk. Met Sarah werkt hij samen sinds ze samen regie studeerden in Amsterdam.

Pers

 
105 minuten