Lawrence of Arabia

vr 04 t/m za 12 oktober

Lawrence of Arabia

Marjolijn van Heemstra / Trouble Man / Sadettin Kirmiziyüz

theater

Over

 

In Lawrence of Arabia komen Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kırmızıyüz met een vervolg op de wereldberoemde film over de Britse avonturier T.E. Lawrence, die ten tijde van de Eerste Wereldoorlog aanvoerder was van de Arabische opstand tegen de Ottomaanse bezetter.
 
Een heldenverhaal van een westerling die zich inzet voor autonomie in het oosten.
Een verhaal over mannenvriendschap (er komt in de film niet één vrouw voor), opoffering en eindeloze tochten door de woestijn. Tot zover de beroemde film.
 
Maar het verhaal van Lawrence of Arabia is óók het verhaal van Europees kolonialisme in het Midden-Oosten en beslissingen die de kiem legden voor grote conflicten waarmee we vandaag de dag te maken hebben. De vele rubberbootjes op de Middellandse Zee zijn via de keten van oorzaak en gevolg terug te leiden tot de tijd dat Lawrence in zijn djellaba door het zand croste.
 
Het is een verhaal van olie en hebzucht die vreselijke milieuvervuiling tot gevolg had.
Het is een geschiedenis, kortom, die licht werpt op het verwarrende heden.
 
Van Heemstra en Kırmızıyüz blazen het stof van de oude filmrollen en maken een vervolg.
Met de input van Arabische theatermakers, historici en een boze Saoedische blogger komen ze tot een nieuwe versie van dat oude heldenepos.
 
Een productie van stg. Marjolijn van Heemstra en Trouble Man/Sadettin Kirmiziyüz
 
concept Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kırmızıyüz tekst en dramaturgie Marjolijn van Heemstra eindregie Eva Line de Boer spel Sadettin Kirmiziyüz, Pip Lucas, Giovanni Brand en Alidtcha Binazon
€17 / €13,50
Frascati 4
Tickets online €1 goedkoper