Bommenneef

Bommenneef

Ro Theater / Marjolijn van Heemstra

theater

Over

Reconstructie van een verzetsheld met vuile handen

Hoe kom je tot een aanslag? Hoe wordt een mens levensgevaarlijk voor zijn medemens? Wat is er voor nodig om dat geweld te begrijpen? In Bommenneef zoekt theatermaker Marjolijn van Heemstra het antwoord op deze vragen aan de hand van haar familiegeschiedenis. Oom Kapitein Van Heemstra pleegde op Sinterklaasavond 1946 een aanslag met drie doden als gevolg. Deze bommenneef wilde een heilstaat opbouwen en geloofde dat zoiets niet kan zonder de opoffering van mensenlevens. Hij werd veroordeeld als terrorist en zijn ‘Sinterklaasmoorden’ beheersten een jaar lang de kranten.

Van Heemstra verdiept zich in deze geschiedenis en reconstrueert op basis van archiefmateriaal en interviews haar oom in de persoon van acteur Herman Gilis. Samen onderzoeken Gilis en Van Heemstra wat de ‘Sinterklaasmoorden’ ons vandaag de dag zeggen over geweld en verantwoordelijkheid.

'Persoonlijke, meeslepende voorstelling. [...] een fascinerend moreel dilemma en een wereld die niet simpelweg valt op te delen in goed en kwaad.'  - ****de Volkskrant

'Opnieuw bewijst de theatermaakster haar goede neus voor sterke verhalen. [...] In hun conflict komen interessante dwarsverbanden, met filosofie, geschiedenis, actualiteit en hun persoonlijke leven voorbij, vaak met een fijn gevoel voor humor.' - NRC 
 

met Herman Gilis en Marjolijn van Heemstra concept en tekst Marjolijn van Heemstra eindregie Jetse Batelaan dramaturgie Liet Lenshoek decorontwerp Theun Mosk compositie Roald van Oosten lichtontwerp Axel Dikkers kostuumontwerp Karin van der Leeuw fotografie Leo van Velzen

Makers

Marjolijn van Heemstra (1981) is een eigenzinnige en veelzijdige kunstenaar. Ze studeerde godsdienstwetenschappen en Arabisch, is dichter, prozaïst en columnist, maar bovenal theatermaker. Vanuit een sterke persoonlijke betrokkenheid maakt zij voorstellingen over de mens als onderdeel van een grotere wereld. Bij Frascati Producties maakte Van Heemstra een groot aantal voorstellingen, waaronder Family ’81 (2011) en Mahabharata (2012) en Garry Davis (coproductie Ro Theater, geselecteerd voor het Vlaamse Theaterfestival). Van Heemstra is momenteel verbonden aan het Ro Theater als jong regietalent. Hier maakte zij eind 2014 het indrukwekkende Als ik de liefde niet heb, over misbruik in grote instituties als de Kerk.  Begin 2014 maakte Van Heemstra bij Frascati Producties Hollandse Luchten I: Jeremia, samen met Sadettin Kirmiziyüz.

Herman Gilis is sinds 1998 verbonden aan het Ro Theater en speelde in talloze voorstellingen als Leger,  Dood van een Handelsreiziger, en Van Waveren. Voor zijn rol in Vrijdag van Hugo Claus won hij in 1997 de Louis d’Or. In 2012 werd hij genomineerd voor de Louis d’Or voor zijn rol als Willy Loman in Dood van een Handelsreiziger. Met Bommenneef neemt Herman Gilis na ruim 40 jaar afscheid als acteur en theatermaker en gaat hij met pensioen.

Pers

 

Video

Bommenneef
trailer Bommenneef

Beeld

gastoptreden na afloop

Iedere avond is er een kort gastoptreden van Hanina Ajarai. Zij komt elke avond direct na het applaus met een kort statement over hoe we met de angst voor terrorisme zouden moeten omgaan.