• **** de Volkskrant
  • "jankend indringend en raadselachtig mooi" Groene Amsterdammer
  • "scherpe monoloog over kunst en leven" - NRC

BESTEL TICKETS

DUUR 80 minuten

Apera

Apera

WILco

muziektheater

Kwetsbaar en krachtig tegelijk. Mooi. **** Volkskrant
De vorm van vertelling is jankend indringend en raadselachtig mooi. Groene Amsterdammer
Scherpe monoloog over kunst en leven. NRC Handelsblad ****
Fraai theater van de onredelijkheid. Theaterkrant.nl ****

Op het podium staan vier apen, netjes gekleed in rokkostuum. Onder begeleiding van piano, cello en klarinet vertolken zij muziek van een eindeloze schoonheid, met trage, polyfone zanglijnen, letterlijk gebaseerd op authentieke apenzang. Tegenover dit staaltje excellente kunst staat een mens, een nerveuze concertbezoeker, gespeeld door Marien Jongewaard. Ooit stond hij zelf in het spotlicht, maar de wereld is veranderd en de apen hebben het podium veroverd. Regisseur Jetse Batelaan en WILco spelen een rijk spel met tegenstellingen en werpen de vraag op hoe goed wij eigenlijk tegen ons verlies kunnen, in een wereld waarin succes de norm is en onze zelfbeheersing voortdurend op de proef wordt gesteld.

Wilco is een collectief onafhankelijke muziektheatermakers bestaande uit Huba de Graaff (componist), Erik-Ward Geerlings (schrijver, regisseur) en Bart Visser (ontwerper beeld, installaties, regisseur). Hun ‘Opera’s-met-andere-middelen’ gaan vaak over machtsverhoudingen, weerspiegeld in speelse experimenten met de traditionele verhoudingen tussen woord, beeld en geluid. Eerdere voorstellingen als Lautsprecher Arnolt (2004), De dood van Poppaea (2006) en Diepvlees (2009) werden lovend ontvangen door de pers.

tekst Erik-Ward Geerlings spel Marien Jongewaard zang Egidius Kwartet regie Jetse Batelaan muziek Huba de Graaff m.m.v. het Artis Ensemble: Roberto Genova (sax/klarinet), Antonis Pratsinakis (cello) & Charlie Meijering (piano)